TELECOMUNICACIONS
Crònica 04/09/2011

La Xina frega els 1.000 milions de mòbils i ja és líder mundial

Iris Mir
2 min
La Xina frega els 1.000 milions de mòbils i ja és líder mundial

PEQUÍNL'avenç de la tecnologia, especialment d'internet i de la telefonia mòbil, ha permès que el món hagi protagonitzat una poderosa aliança entre la intel·ligència humana i la intel·ligència tecnològica, aportada per la nova generació de telefonia intel·ligent. En països amb règims dictatorials com la Xina, on la censura és a l'ordre del dia, la combinació entre les possibilitats ofertes per internet, les xarxes socials i la telefonia mòbil brinden a la població una potent arma per emprendre accions revolucionàries tot esquivant la sofisticada censura imposada pel Partit Comunista xinès. Les noves xifres publicades pel ministeri d'Indústria i Tecnologia de la Informació (MITI) xinès revelen que 930 milions de xinesos estan "armats" amb telèfons mòbils. D'aquesta manera, el país asiàtic es posiciona per davant de l'Índia i dels Estats Units, amb 851,6 milions i 302,9 milions d'usuaris respectivament, i s'erigeix com a líder en el sector de les telecomunicacions. La penetració de la telefonia mòbil, tot i haver provocat una caiguda en l'ús de les línies fixes, ha significat un increment dels ingressos en aquest sector, que sumen 60.230 milions d'euros entre gener i juliol. Cal destacar el creixement de la companyia de telefonia xinesa i l'operadora més gran del país comunista, China Mobile Ltd., que ha aconseguit esquivar la saturació de l'ús de telefonia mòbil a les grans ciutats i ha apostat per l'augment del nombre de clients a les zones rurals fins a convertir-se en la primera empresa telefònica del món que supera la xifra dels 600 milions d'usuaris, segons Bloomberg.

Tot i que les xifres dels nombres de subscriptors siguin meloses, el que realment ocupa l'interès de les companyies és la gran oportunitat d'augmentar els ingressos que aporta la tecnologia 3G gràcies al fet que permet un major trànsit de dades a més velocitat que les xarxes de segona generació GSM. L'estudi del MITI destaca un augment en el nombre de mòbils que suporten la tecnologia 3G, que ha arribat als 87 milions d'usuaris. L'interès a potenciar l'ús del 3G, especialment mitjançant el foment dels telèfons intel·ligents, pot tenir conseqüències importants pel que fa a les possibilitats dels xinesos d'intercanviar informació i comunicar-se més lliurement tot evitant la censura. El 3G no només és més ràpid, sinó que, sumat a les possibilitats i a les aplicacions ofertes pels telèfons intel·ligents, posa a l'abast dels usuaris la possibilitat d'intercanviar imatges i vídeos en qüestió de segons mitjançant les xarxes socials, missatges multimèdia, correus electrònics i microblocs.

El desafiament dels microblocs

La Xina compta amb 195 milions d'usuaris de microblocs i 458 milions d'usuaris d'internet, segons el China Internet Network Information Center (CNNIC). La popularitat dels microblocs entre els xinesos està vinculada a les possibilitats que ofereix a l'hora de supervisar -i criticar- el govern. I és que l'accés a internet a través del telèfon mòbil constitueix una nova eina revolucionària per al poble xinès. L'exemple més clar és el de Sina Weibo (la versió xinesa del Twitter) que, dos anys després del seu llançament, suma 140 milions d'usuaris registrats, una xifra que espera incrementar a finals d'any fins a superar els 200 milions d'usuaris.

stats