Crònica 17/03/2011

La Xina suspèn els seus plans atòmics per calmar la població

El govern xinès va congelar ahir temporalment l'aprovació de noves centrals nuclears i va anunciar una inspecció general de les quatre plantes que estan en marxa i les que es construeixen al país asiàtic.

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
Una parella xinesa llegeix informació de la seva ambaixada a l'aeroport japonès de Narita.

L'evolució de l'alarma nuclear al Japó va obligar ahir el govern de la Xina a matisar les afirmacions contundents de dimarts, quan va assenyalar que la crisi nipona no aturaria els plans xinesos de desenvolupament nuclear. El Consell d'Estat, que dirigeix el primer ministre xinès, Wen Jiabao, va anunciar que suspenia de manera temporal l'aprovació de noves plantes nuclears i també l'inici d'una inspecció "immediata i completa" de les centrals que hi ha en funcionament i les que s'estan construint. "Qualsevol perill s'ha d'abordar, i s'ha d'aturar la construcció d'aquelles plantes que no compleixin els estàndards de seguretat", deia un comunicat publicat a la web del govern xinès.

Aquestes mesures aniran acompanyades d'una revisió de les normes de seguretat. Però Pequín no va concretar quin serà el període de temps per modificar i aplicar aquesta nova normativa.

Els plans nuclears no s'aturen

Les autoritats de la Xina no pensen desviar-se dels seus objectius en energia nuclear. L'objectiu del gegant asiàtic és trencar la dependència del carbó durant la pròxima dècada. "La suspensió és només temporal i no influirà en els plans a llarg termini de construcció d'energia nuclear", va assegurar ahir a l'agència Reuters el director del Centre de Recerca d'Economia Energètica de la Xina, Lin Boqiang.

La segona economia mundial té tretze reactors repartits en quatre centrals nuclears, situades a la costa oriental del país. En construcció n'hi ha 25, gairebé el 40% de tots els dispositius que s'aixequen al món.

En un altre intent per calmar la població, el govern xinès també va afirmar ahir que el país no estava afectat per les emissions radioactives procedents de la central nuclear japonesa de Fukushima Daiichi. Aquesta infraestructura està situada a 1.000 quilòmetres de distància de la província de Jilin, al nord-est de la Xina, i a 2.000 quilòmetres de Pequín, la capital xinesa.

stats