LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 14/10/2011

La Xina vol més seguretat per invertir

La Xina està ajudant Europa a combatre la crisi del deute, però a canvi vol seguretat per a les inversions xineses al Vell Continent. Pequín diu que confia en la capacitat de la UE per sortir-se'n.

Laia Forès
2 min
Zapatero aplaudeix al president xinès, en la visita realitzada l'abril passat.

BRUSSEL·LESLa Xina està preocupada per la crisi econòmica a Europa. En els últims mesos, el gegant asiàtic ha vist com les seves exportacions als països comunitaris han anat disminuint i tem que les dificultats a la UE s'estenguin a altres continents. Pequín està disposat a continuar donant un cop de mà als països europeus amb problemes de deute, però reclama que Brussel·les respongui donant més facilitats i seguretat per a les empreses xineses que inverteixen a Europa.

"En la crisi actual hem d'estar units i cooperar, però alhora la UE ha de prendre mesures pràctiques per garantir la seguretat de les inversions xineses", va demanar ahir Liu Weimin, portaveu d'Exteriors del govern xinès. Weimin també va expressar la seva confiança en la capacitat de la UE per "solucionar i superar les dificultats". De fet, Pequín ja es va comprometre fa unes setmanes a comprar bons de països com Espanya, Itàlia o Grècia per contribuir a posar fi a la crisi.

L'ajuda del país comunista, però, no és precisament altruista. És cert que la Xina necessita que l'economia europea aixequi el cap i es tornin a impulsar les importacions, però el país asiàtic també vol treure partit de la difícil situació que viu Europa. Algunes fonts apunten que el govern comunista negocia amb Brussel·les la rebaixa d'aranzels a canvi d'ajudar la UE. El portaveu d'Exteriors de la Xina va recordar ahir que el seu país "ha donat suport a la UE i als països afectats", però va deixar clar que vol seguretat. No és la primera vegada que el país comunista, convertit en economia emergent, envia missatges als països de l'euro.

Des de l'inici de la crisi, Pequín ha estat molt atent a les polítiques per superar la crisi que han impulsat els països occidentals i no ha dubtat a criticar-les. El ministre d'Exteriors xinès va retreure fa uns mesos a Washington i Brussel·les la seva manca de coordinació. "Tots els països han d'impulsar reformes per millorar la governança mundial", va etzibar Yang Jiedchi.

Les preocupacions de la Xina per l'economia europea les comparteixen els dirigents europeus. Poc més d'una setmana abans de la cimera europea que ha de servir per acordar la recapitalització dels bancs i per buscar una solució a la crisi de Grècia, el primer ministre del país hel·lè, Iorgos Papandreu, es va entrevistar ahir amb el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, i amb el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Junker. Del resultat de les trobades se'n va saber ben poc, però Papandreu va dir que espera que el dia 23 s'acordi una solu ció definitiva per a Grècia.

stats