RENOVABLES
Crònica 06/10/2011

Xoc entre el Govern i Indústria pel decret eòlic

Ignasi Pujol
2 min
Parc eòlic a les Terres de l'Ebre, la zona amb més molins de Catalunya.

Barcelona.La direcció general d'Energia de la Generalitat va enviar ahir a la Comissió Nacional d'Energia (CNE) un document amb la postura del Govern pel que fa a la proposta de reial decret que ha de regular les primes que rebrà en el futur el sector eòlic.

En el text queda patent que l'esborrany elaborat pel ministeri d'Indústria, que retalla en un 40% les primes, no ha agradat gens a la Generalitat, que el considera una amenaça per al futur de l'energia eòlica, la font renovable més madura. És a dir, la que està més a prop de ser viable.

"Considerem que la proposta de reial decret alentirà el desenvolupament de l'energia eòlica a Espanya, i per tant a Catalunya, arran de la insuficient retribució a la producció", apunta el document remès pel Govern. Segons la conselleria d'Empresa i Ocupació, amb el nou sistema -que ha de regir la retribució dels 769 megawatts (MW) adjudicats al concurs eòlic català- "no serà possible assolir una rendibilitat mínima que permeti el finançament dels projectes, per la qual cosa en queda compromesa la viabilitat".

Les restriccions pel que fa a primes, límits i rendes mínimes, i la retallada a un període de dotze anys de la retribució addicional al mercat, pot acabar provocant la paralització dels projectes, segons el Govern, amb la consegüent "pèrdua de llocs de treball i destrucció de teixit industrial".

Amb aquest document la Generalitat s'alinea amb la patronal EolicCat i envia un missatge clar al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián: si el govern espanyol vol diversificar les seves fonts d'energia, cal una aposta més ferma per l'eòlica, una font que aporta el 15% de l'electricitat que es consumeix a Espanya.

Mapa català

A Catalunya actualment hi ha 999 MW eòlics en servei, molt per darrere de comunitats com Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia i Andalusia. El concurs adjudicat pel tripartit, pendent ara del Tribunal Suprem, havia de permetre desenvolupar el mapa català i apropar-lo als 3.500 MW previstos pel pla de l'energia per al 2015.

El text de la Generalitat critica també que l'esborrany del ministeri deixa entreveure que només les empreses que puguin aportar més fons propis als projectes podran optar a les primes, "a risc que acabin invertint en altres països en què l'eòlica resulti més rendible". "La proposta de reial decret no incentiva la màxima eficiència dels parcs" perquè "no promou les millors tecnologies" ni la repotenciació dels parcs existents.

Per acabar, el document del Govern apunta que la proposta d'Indústria "no és congruent amb l'objectiu de voler combatre el dèficit de tarifa, ja que no té sentit retallar aquest dèficit amb una única mesura, sinó que es necessiten solucions més globals".

stats