BARCELONA
Crònica 15/02/2012

Xoc entre companyies al Poblenou

La macroavaria en el subministrament de gas al Poblenou es pot allargar fins diumenge i els veïns critiquen la lentitud de la reparació. Les companyies es barallen i es culpen les unes a les altres.

Albert Balanzà
3 min
LA RAFAELA NO ES TREU NI LA BUFANDA NI LA BATA DES DE FA DIES Aquesta veïna del carrer Marià Aguiló és una de les afectades per la macroavaria que ha deixat sense gas una vintena 
 D'illes de cases del nucli històric del Poblenou, tot el centre del barri. Quatre dies després de l'incident, 
 Encara no s'ha pogut restablir el servei a més de la meitat dels afectats.

BARCELONA."Aquest operari no sé si tornarà a trobar feina". La conversa, caçada al vol a la rambla del Poblenou, entre un operari de Gas Natural i una parella d'amics veïns del barri, s'ha traduït en les últimes hores en una picabaralla entre les subministradores Aigües de Barcelona i Gas Natural i la comercialitzadora de gas i electricitat Endesa. Fins i tot l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha intentat mediar-hi apel·lant a la responsabilitat. "Qui porta la gestió de segons quina infraestructura ha de saber que aquest tipus d'accidents no poden produir-se en una ciutat", va dir. Fonts municipals es pronunciaven d'una manera menys filosòfica en referir-se al xoc entre companyies: "Estan en guerra". La seqüència de les últimes hores, a cop de comunicat i converses telefòniques, ha estat d'una certa violència verbal: Endesa culpa Gas Natural, Aigües de Barcelona assenyala Endesa, i Gas Natural no entra en el creuament.

Mentre Gas Natural avançava lentament en el restabliment del subministrament (1.850 abonats sobre 4.500) i tots els equipaments públics i privats, des de la residència de gent gran Pere Relats fins a les Monges Franciscanes, ja tornaven a tenir gas, ahir, 72 hores després de l'incident, l'autèntic protagonisme va ser als despatxos. L'Ajuntament de Barcelona té en marxa l'expedient informatiu que implica totes les companyies de serveis i, sense saber encara si el cas acabarà als jutjats o al ministeri d'Indústria, el més clar és que tothom vol estalviar-se sortir en la part acusada.

Origen dels fets (o no)

Aigües de Barcelona, que dilluns al vespre va emetre un dur comunicat apuntant cap a Endesa, va argumentar ahir que l'origen de l'incident s'ha de situar en les obres de millora de la xarxa elèctrica que la companyia comercialitzadora de gas i llum estava fent el dimecres 8 a la zona de Pujades amb Marià Aguiló. "La seqüència és clara: hi ha una actuació prèvia sobre el terreny d'operaris d'altres companyies. Nosaltres tenim restablert el servei d'aigua des de diumenge", deien ahir fonts de la subministradora d'aigua.

Endesa situa l'origen, però, tres dies més tard, el dissabte 11. "El dia 8 vam fer unes accions de millora de la xarxa i vam desaparèixer d'allà; el dia 11 vam interrompre el servei de manera telemàtica, perquè feia olor de gas i així ens ho van comunicar els bombers", afegeix un portaveu. Si Aigües de Barcelona subratlla la proximitat de les canonades de gas i aigua com a element afegit a l'incident, Endesa prefereix emfatitzar la llunyania de les instal·lacions elèctriques on estava actuant respecte de les canonades de gas i aigua.

Gas Natural, que de fet és qui està embrancada en la solució del problema i que ahir va donar explicacions en la reunió de coordinació amb l'Ajuntament, va afegir-se a la polèmica, però intentant-se erigir com a àrbitre. "No estem entrant en qui té la culpa, sinó que la nostra prioritat és tornar el gas", concloïen fonts oficials de la subministradora.

Amb aquest espectacle, el president de l'Associació de Veïns del Poblenou, Xavier Pegenaute, donava ahir una visió més crítica del problema i no augurava que se solucionés abans del cap de setmana. "La solució no és fàcil, però la gent n'està fins als nassos", deia. Les petites històries seguien escrivint-se carrer per carrer: Teresa Bou, veïna de la rambla amb el carrer Llull, s'havia anat a dutxar a casa dels seus fills, al carrer Espronceda. "La casa està gelada", explicava. A Can Felipa ja s'han atès 800 consultes i les estufes de les ferreteries s'han esgotat. Números. I persones.

stats