EL PLE DEL PARLAMENT
Crònica 10/02/2011

Yamaha no se soluciona amb un plat de sushi

Pere Martí
2 min

Contra CrònicaEl canvi ha arribat al Parlament en forma de disciplina espartana, aplicada sense pietat per la nova presidenta, Núria de Gispert, que va convertir l'hemicicle en una rèplica del programa televisiu 59 segons , retirant la paraula als diputats i al president de manera implacable. Per si algú no havia notat el canvi, també hi ha nou horari: a partir d'ara les sessions de control es faran al matí, cosa que no passava ni en l'època de Jordi Pujol, que es va passar gairebé vint anys sense fer-ne, però quan es va veure obligat a convocar-les, les feia a la tarda, just a l'oportuna hora de la migdiada. I el tripartit no va gosar modificar un tan honorable costum.

Però hi ha coses que no canvien mai: una manifestació davant del Parlament va rebre els nous diputats i diputades. En aquest cas, els treballadors de Yamaha, que veuen amenaçats 417 llocs de treball. Com que ja no governen, els d'Iniciativa van poder tornar a ser solidaris amb la classe obrera i es van enganxar els adhesius reivindicatius a la solapa durant el ple.

Les preguntes d'Oriol Amorós (ERC) i Mercè Civit (ICV) demanant al govern que impedeixi el tancament de la planta de Palau-solità i Plegamans van permetre al conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, estrenar-se exhibint els seus coneixements de japonès, que no van entendre els membres del comitè d'empresa presents entre el públic però sí els serveis de transcripció de la cambra, àmpliament preparats: "A la reunió que vam tenir amb l'empresa els vam dir: «No, no, no. No al tancament». Però vostè deu saber, senyor diputat, que en kanji, hiragana i katagana no existeix el no . I, per tant, vam adduir el que ells en diuen honor, el mianzi , la imatge de marca, la seva respectabilitat, el miroku teko jensitsu , que diuen ells, la manera de fascinar i satisfer els seus clients. I els vam dir que perdrien imatge de marca, que havien fet reserva de sòl industrial a Palau-solità i que no n'havien fet ús. I per això vam exercir, amb un gaiatsu , com diuen ells, una pressió externa". En resum, que no es venen per un plat de sushi. Res a fer.

Una altre membre nou del govern, la consellera Pilar Fernández Bozal, va ser objecte de l'artilleria pesada, disparada per Alfons López Tena, que la va posar contra les cordes quan va explicar que els advocats de l'estat -professió de la consellera- es neguen sistemàticament a fer documents en català. Bozal va recomanar a Tena que es presenti a les oposicions a advocat de l'estat, no per destruir-lo, sinó per "canviar la situació des de dins". Malgrat aquestes petites tensions, el debat d'ahir va transcórrer sense gaires turbulències, només "un modest i habitual anticicló", en paraules de Joan Herrera, va sacsejar lleugerament les cadires del govern, sobretot la de Felip Puig.

stats