INDÚSTRIA
Crònica 03/11/2011

Yamaha troba un comprador

El fabricant de motos Yamaha fa un pas més per marxar de Catalunya i anuncia al comitè que ja ha trobat un comprador. El projecte assegura activitat industrial i feina a la major part de la plantilla.

Elena Freixa
2 min
La plantilla no descarta nous moviments per evitar el tancament El comitè d'empresa de Yamaha manté que no hi ha cap motiu econòmic o productiu per deslocalitzar la fàbrica i adverteix que qualsevol sortida ha de passar per pagar  als treballadors les indemnitzacions que els corresponen.

Barcelona.La multinacional japonesa negocia els detalls amb una empresa industrial a la qual podria acabar traspassant la planta de Palau-solità i Plegamans, on ara treballen 400 persones. La direcció va reunir ahir el comitè d'empresa per comunicar-los que té un projecte damunt la taula, però no va revelar-los detalls sobre la identitat i l'estratègia dels possibles compradors. Segons van explicar a l'ARA fonts pròximes a l'empresa, la direcció va limitar-se a dir que les negociacions per tancar un projecte de prou dimensió per garantir feina a la majoria de la plantilla estan avançades. La multinacional va declinar fer cap declaració sobre la trobada amb els representants dels treballadors, que avui han convocat la plantilla a una assemblea.

Els sindicats recelen de la informació que ahir els va traslladar Yamaha. "Els hem avisat que no acceptarem que la multinacional es vengui les instal·lacions sense que garanteixi les indemnitzacions a què tenen dret els treballadors", va advertir a l'ARA un portaveu sindical, que va insistir que els plans de deslocalitzar la producció a França no tenen cap justificació.

Yamaha va anunciar a principis d'any el tancament de la fàbrica catalana per traslladar tota la producció a una altre centre del grup a França. Tres mesos després de l'anunci, però, quan la Generalitat havia de pronunciar-se sobre si acceptava o no l'expedient de regulació d'ocupació, va fer marxa enrere per buscar una via alternativa per marxar.

La direcció va reiterar que no abandonava els plans, sinó que en repensaria les formes i el calendari. Va justificar la decisió per la "situació deficitària" de la planta, unida a la sobrecapacitat productiva i a la davallada de les vendes. El comitè d'empresa sempre ha defensat que Yamaha no té cap motiu, ni econòmic ni organitzatiu, que justifiqui el tancament. Segons afirma, la direcció va veure's forçada a buscar aquesta via alternativa de traspassar les instal·lacions davant la certesa que el Govern no acceptaria l'ERO. Amb l'anunci d'un possible comprador, ara la multinacional podria complir l'objectiu de marxar abans que acabi l'any.

Derbi també busca una sortida

L'altre gran fabricant de motocicletes, Derbi, també fa mesos que treballa en un pla per marxar de Martorelles. En el seu cas, el grup Piaggio vol endur-se la producció a les plantes italianes i, com Yamaha, busca com fer-ho. Ja fa mesos que sona un possible comprador, el grup català Doga, dedicat a la fabricació de components per al sector de l'automòbil. El projecte de Doga passa per quedar-se les instal·lacions de Derbi i posar en marxa la fabricació de vehicles elèctrics tant de dues com de quatre rodes.

Les converses estan en marxa des de l'estiu, malgrat que Derbi ja va anunciar que no renunciaria a estudiar altres alternatives o ofertes que puguin arribar. Fins i tot va apuntar-se la possibilitat que Piaggio decidís no marxar del tot i deixés una part de la fabricació de recanvis a Catalunya. De tot plegat, però, l'empresa no n'ha confirmat res. El termini per trobar una solució industrial per a Martorelles s'esgota el juliol de l'any que ve, segons va anunciar Piaggio.

Mentre esperen que s'aclareixi el seu futur, els treballadors de Derbi afronten un expedient de regulació d'ocupació temporal pactat fa un mes amb la direcció i que s'allargarà fins a final d'any. Llavors la direcció espera tenir sobre la taula una alternativa industrial. La suspensió temporal afectarà tots els treballadors de l'empresa un màxim de 30 dies.

stats