FINAL D'ETAPA
Crònica 17/12/2011

ZP marxa sentint-se incomprès

Joan Rusiñol
3 min
L'ÚLTIMA REUNIÓ A LA NOVA CASA DE MARIANO RAJOY
 José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy es van reunir per últim cop a la Moncloa abans de la investidura del líder del PP com a nou president espanyol, la setmana que ve. Culminaven de manera simbòlica un traspàs de poders que l'executiu sortint qualifica de "modèlic". Ben aviat Rajoy serà l'amfitrió d'aquest tipus de trobades.

MADRIDMaría Teresa Fernández de la Vega, la primera portaveu dels governs de José Luis Rodríguez Zapatero, tenia sempre anotat a la carpeta dels temes tractats al consell de ministres un "bon dia!" en bolígraf, ben visible. Ahir, José Blanco va tancar la carpeta i va dir adéu a set anys d'executius socialistes. El gabinet del PSOE es va reunir per últim cop a la Moncloa, poca estona abans que el president sortint i Mariano Rajoy donessin per acabat el traspàs de poders. Divendres que ve, un dirigent del PP ocuparà la cadira a la sala de premsa. Soraya Sáenz de Santamaría i Alberto Ruiz-Gallardón tenen tots els números per fer-ho.

L'entrevista entre Zapatero i Rajoy va ser l'última abans del debat d'investidura de dilluns. L'encaixada de mans a la porta de l'edifici on a partir de dimecres viurà el líder del PP simbolitza el canvi d'etapa.

L'encara president no va fer declaracions, però es va expressar a través del ministre de Foment en funcions, la seva mà dreta fins al final. Blanco va reivindicar-ne el llegat i va deixar clar que Zapatero marxa amb un regust d'incomprensió: "La tasca del govern socialista i del seu president guanyarà pes i reconeixement, perquè sempre hem anteposat el bé comú a qualsevol tipus d'interès parcial".

Esquivant els errors

"Aquest govern ha anat prenent decisions, amb encerts i amb errors, però sempre responent a l'interès general d'Espanya". Tot i que José Blanco és jove (farà 50 anys d'aquí dos mesos), comença a ser un gat vell de la política i va esquivar detallar els errors que han comès aquests set anys. Somrient, va respondre als periodistes que no els donaria aquest "gustàs". En canvi, va destacar les dues mesures, que a parer seu, guanyaran profunditat i acceptació a mesura que passin els anys. La primera, del seu ministeri: la llei de navegació aèria, que segons Blanco ha permès reduir els costos, abaixar les taxes i avançar la previsió d'ingressos d'AENA. La segona, la reforma constitucional exprés per incloure-hi el sostre de dèficit. En aquest punt va insistir en la tesi que la ciutadania espanyola no ha acabat d'entendre la gestió que han fet, sovint per ordre d'Europa.

Va afirmar que quan s'analitzi amb "perspectiva" s'evidenciarà que va ser una mesura "apropiada per evitar mals majors", però "incompresa". Un missatge també de portes endins, ja que destacats dirigents del PSOE van haver d'empassar-se a contracor aquesta decisió. En un gest d'autoafirmació, el ministre va dir que "l'adversitat seria molt més gran sense l'esforç de tots, que han donat el millor de si mateixos per estar al servei dels altres".

El PSOE, a punt per a l'oposició

Els socialistes defensen que la seva tasca ha servit per mantenir una bona xarxa social pública que ha resistit les embranzides d'una crisi que, segons va admetre la vicepresidenta Elena Salgado, no preveien ni tan intensa ni tan continuada. Per això, un cop païda la derrota electoral del 20-N, el PSOE ja s'ha vestit d'oposició i comença a tenir una actitud de contundència amb el futur cap de l'executiu. Manuel Chaves, president dels socialistes, va advertir-lo que s'ha acabat el temps de les "generalitats". L'esquerra majoritària espanyola està dolguda amb l'actitud del PP els últims temps, negant-los el pa i la sal, i tenen ganes que els populars es posin a governar perquè s'adonin, diuen, que de vegades s'han de prendre mesures difícils encara que no es vulgui.

Un to que contrasta amb la "cordialitat" que segons fonts de la Moncloa es va respirar ahir entre Zapatero i Rajoy, pocs dies abans del canvi de govern.

stats