Crònica 26/05/2011

ZP para els peus a Rubalcaba per protegir Chacón

Zapatero i Blanco es reuniran demà amb els líders territorials del PSOE per apagar el foc encès per Patxi López, afí a Rubalcaba i que vol un congrés que faci fora la direcció i, de retruc, debiliti Chacón.

M. Codolar / J. Rusiñol
2 min
Zapatero, ahir a la sessió de control al Congrés, vol aturar una proposta que el desautoritza.

Madrid."Farem les coses com s'han de fer. Ja he dit que sóc partidari de primàries i n'hi haurà", va etzibar ahir Zapatero, molest perquè destacats membres del partit hagin demanat la convocatòria d'un congrés extraordinari urgent per elegir un nou secretari general, en comptes de limitar-se a la celebració de les primàries previstes per triar candidat per al 2012.

El líder socialista ha decidit anar a totes a l'hora de defensar el seu camí, i encara més després que la ministra de Defensa, Carme Chacón, li manifestés dimarts a la nit el malestar per la possibilitat d'un congrés que li podria barrar el pas a una eventual candidatura. No és estrany que els partidaris de Rubalcaba, com l'extremeny Fernández-Vara i la vella guàrdia del partit, hagin aplaudit la proposta dels socialistes bascos. A les primàries hi voten tots els militants i al congrés els delegats, més controlats per l'aparell del partit, cosa que dóna tots els números de la rifa a Rubalcaba.

Zapatero va mantenir una conversa amb el lehendakari López i va assegurar que havien acordat deixar de parlar del congrés per obrir una "profunda reflexió". Però o no es van entendre o cadascú va sentir només el que volia perquè, poc després, el conseller d'Interior basc i destacat rubalcabista, Rodolfo Ares, va assegurar que el PSE seguia considerant que el "més convenient" per afrontar els "mals resultats" era un congrés. Fins i tot van emetre un comunicat per exigir debat d'idees.

El PSOE andalús, amb Zapatero

A Ferraz hi ha nervis. El número 2 del PSOE, José Blanco, va trucar dimarts a diversos dirigents per evitar que sortissin en defensa de la proposta de López. I és que sap que si al comitè federal de dissabte una majoria simple aposta per celebrar un congrés, no hi haurà més remei que convocar-lo: una plantofada a Zapatero que molt probablement es veuria abocat a avançar les eleccions generals a la tardor.

Alguns diputats propers al president ho veuen com "una moció de censura" feta des de dins. Hi ha tensió perquè López no està sol. Ha obert la caixa dels trons. Veuen amb bons ulls la idea alguns diputats al Congrés, alguns guerristes que ara farien pinya al costat de l'antic felipista Rubalcaba, dirigents territorials a títol individual i federacions del PSOE importants com la del País Valencià. La pólvora s'estén.

Enfront d'aquestes opinions, però, d'altres s'han posicionat clarament al costat del president espanyol. El suport més important va ser el de la poderosa federació andalusa, que, tot i que pateix greus problemes interns, va decantar-se oficialment per les primàries. El president de la Junta, José Antonio Griñán, és un home proper a Chacón. Entre els partidaris de les primàries hi ha membres del govern com Miguel Sebastián, Trinidad Jiménez i Gaspar Zarrías, mà dreta del vicepresident Manuel Chaves, que aposta per Rubalcaba però que vol que ara només es triï el candidat.

Davant d'aquest panorama tan esquinçat, Blanco ha convocat els dirigents regionals demà a la tarda a Ferraz, hores abans del comitè federal per decidir: primàries o Congrés. Chacón, de moment, resisteix. Rubalcaba guarda silenci i espera que la seva maniobra prosperi.

stats