EL MAPA POLÍTIC ESPANYOL
Crònica 27/03/2011

ZP s'enreda a casa i Rajoy es dispara

Rodríguez Zapatero afronta dissabte que ve un comitè federal del PSOE difícil: hi planeja l'ombra del seu futur. El debat successori s'ha instal·lat dins del partit amb força i tapa la gestió governamental.

Joan Rusiñol
3 min

Madrid.De vegades els grans equips de futbol fan proeses increïbles i perden el partit més fàcil. I els punts que han deixat escapar poden ser vitals al final de la lliga. Això és el que està fent els últims mesos el PSOE: cedir més avantatge al PP mentre ells perden a casa, a la seu del carrer Ferraz, en comptes d'aprofitar la treva dels mercats i centrar-se en temes que d'entrada els connecten amb la majoria de l'opinió pública espanyola, com el debat sobre el futur de l'energia nuclear. Tot plegat queda eclipsat per la batalla successòria, animada des del mateix partit.

La majoria de dirigents tenen coll avall que Zapatero no repetirà l'any que ve i se'n distancien. A la precampanya electoral, els dos grans protagonistes són els candidats a substituir Zapatero si plega: el vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Defensa, Carme Chacón. Els barons territorials els reclamen. A ZP, no. Al conjunt de federacions socialistes ha quallat la idea que aquesta marca, exitosa l'any 2004 com a contraposició a l'Espanya que representava José María Aznar, ja no ven i s'ha de canviar.

Amaral, en campanya

Rubalcaba té el suport incondicional del PSOE d'Extremadura i de bona part d'Andalusia (ell és diputat per Cadis). Chacón ha trobat l'aixopluc del castellanomanxec José María Barreda -poc amic de l'aparell del PSOE- i del madrileny Tomás Gómez, a qui el vicepresident i José Blanco van provar d'apartar de la candidatura autonòmica per posar-hi la ministra Trinidad Jiménez. Aquesta setmana passada tots dos han estat a l'ull de l'huracà dels mitjans de comunicació. Rubalcaba va tornar amb força a la sessió de control al Congrés després de la seva hospitalització. Al diputat del PP que sempre li pregunta pel cas Fasián li va respondre amb una cançó d'Amaral per dir-li que, sense el ministre de l'Interior, el polític conservador no seria ningú. El Sin ti no soy nada s'ha convertit en l'himne dels rubalcabistes i les bases del partit ja li comencen a cantar quan trepitja el territori per fer campanya, que és molt sovint.

Els últims dies Chacón també ha intensificat la seva presència pública, un cop el Congrés va avalar, per amplíssima majoria, la implicació d'Espanya en l'ofensiva militar contra Gaddafi. Entre dimarts i dimecres va concedir dues entrevistes a la televisió. En el debat successori, José María Barreda va dir de la ministra del PSC que té "més futur que passat". Chacón es va estrenar abans d'ahir en un acte massiu de precampanya a Getafe, en què va admetre el desgast de Zapatero i en va parlar en passat. El madrileny Tomás Gómez la va elogiar a ella, en canvi, dient que "sap molt bé què necessita Espanya".

Dissabte 2 d'abril

Si la majoria creu que Zapatero no repetirà, el dubte és quan ho anunciarà. Fa uns dies hi havia la idea que ho aclariria al comitè federal que els socialistes fan dissabte que ve, tal com reclamen els barons territorials perquè el debat successori no marqui la campanya. La direcció del PSOE, però, ha rebaixat el suflé. L'exministre Jordi Sevilla afirmava ahir que no ho anunciarà "abans del gener" de l'any que ve. És la teoria que defensen el que, dins del partit, aposten per un procés ràpid, ordenat i sobretot que no faci naufragar el que queda de legislatura. El dubte, en aquest supòsit, és si hi hauria temps per fer primàries com volen els partidaris (pocs) de Chacón.

ZP, de moment, guarda silenci. "El que toca al comitè federal, al comitè federal", assegura.

stats