Crònica 17/12/2011

Zapatero i Mas s'enfronten fins al final pels 759 milions

J.r.
2 min

MADRID.L'impagament per part de Madrid dels 759 milions de l'addicional tercera de l'Estatut, pensada per compensar el dèficit d'infraestructures a Catalunya, s'ha convertit en una guerra oberta entre la Generalitat i el president espanyol sortint. Ahir el ministre de Foment en funcions, el socialista José Blanco, va reiterar que ells no pagarien aquests diners, i va al·legar que no s'ha firmat el conveni preceptiu entre l'Estat i el Govern. El portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, li va recordar que això no és excusa perquè "les obres ja estan fetes i pagades". Les inversions que deu el govern espanyol corresponen a l'any 2008 i ara la Generalitat espera que li "compensin" els diners que va avançar per ajudar a quadrar els comptes. Madrid, però, insisteix que aquests recursos només es poden destinar a fer infraestructures.

Després del consell de ministres, Blanco va coresponsabilitzar el govern de CiU de la situació, per no haver acceptat, per exemple, que es destinessin els recursos a fer els accessos al port de Barcelona. Homs, en declaracions a Catalunya Ràdio, va assegurar que aquest tipus d'afirmacions només es poden fer des de "la ignorància o la mala fe". El portaveu del Govern també va apel·lar al nou govern del PP i, des dels micròfons de Ràdio 4, va recordar a Rajoy que té temps fins a finals d'any per complir i fer la transferència. El líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va rebutjar ahir la possibilitat, apuntada pel Govern, de demanar un crèdit a Madrid.

Els ajuntaments cobraran el 23

Per Homs, l'anunci d'avançar al dia 20 els pagaments a compte a les comunitats autònomes manté el problema de tresoreria "exactament igual". El govern espanyol va decidir estendre aquesta mesura als ajuntaments, que rebran els diners, però, el divendres dia 23.

L'últim consell de ministres de Zapatero també va servir per fer efectiu el compromís de transferir a Catalunya 50 milions d'euros per millorar el servei de Rodalies.

stats