PSOE EL POSTZAPATERISME
Crònica 03/04/2011

Zapatero diu adéu i desferma la lluita per la successió

Joan Rusiñol
4 min
"No seré candidat. gràcies pel respecte i l'afecte" ZP va voler acabar amb les incerteses i va posar en marxa una decisió pensada des de fa temps.

MadridL' adéu de Zapatero no va sorprendre els dirigents del PSOE reunits ahir al carrer Ferraz de Madrid. Un final d'etapa amb poques dosis d'emoció, un aplaudiment més aviat fred i una crida a la unitat per aturar les negres perspectives electorals que dibuixen totes les enquestes. "No és moment de balanços, sinó d'acció", va deixar clar l'encara president espanyol i secretari general socialista al final del comitè federal, en què va anunciar que no repetirà com a candidat a les eleccions estatals de l'any que ve i que pensa esgotar la legislatura. L'escoltaven, al fons, el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Defensa, Carme Chacón, els dos aspirants a ser el cap de cartell. El focus s'ha desplaçat cap a ells i els il·lumina amb tota la potència possible.

"No seré candidat a les pròximes eleccions generals. Gràcies pel vostre respecte i el vostre afecte". Eren les paraules que volien sentir alguns barons , convençuts que això els reforçarà de cara al 22-M. Zapatero els va admetre que ho feia públic per acabar "amb el que es percebia com una incertesa". Amb l'horitzó net, asseguren que ara és el moment de desar la carpeta successòria uns dies i centrar-se només en la campanya de les municipals i autonòmiques. L'endemà dels comicis serà el moment de començar a pensar en les generals de l'any que ve. La seva pretensió, però, té un evident punt d'ingenuïtat: ahir cap periodista va preguntar pels problemes del territori, sinó pels noms que estan cridats a substituir Rodríguez Zapatero en unes primàries.

Gest cap a Chacón

La lluita successòria s'ha desfermat i cal veure si la direcció socialista és capaç de posar-la sota control. El president espanyol, que va ser elegit secretari general del partit en un procés de democràcia interna, va confirmar que el candidat també havia de sorgir de les urnes: "El mecanisme del cop de dit simplifica molt les coses, però no és el nostre ni el de la majoria de la societat espanyola". Per això va reclamar als dirigents socialistes que no tinguin "vertigen" a l'hora de decidir entre diferents candidatures, un camí que en públic ha defensat sempre el sector més pròxim a ell, com José Blanco o Carme Chacón. La ministra guarda silenci i ahir a la tarda es va limitar a dir que Zapatero va actuar amb "generositat i coherència".

De moment se sap que el calendari de les primàries es fixarà en un comitè federal el 28 de maig, que ja se celebra tradicionalment per avalar els pactes de govern als ajuntaments i comunitats autònomes. A partir del dia que es convoquin, hi haurà 15 dies per presentar els avals. Si només hi ha un candidat es proclamarà sense problemes. Si n'hi ha més d'un, començarà un període que es pot allargar 45 dies per explicar el projecte i buscar suports.

Les primàries, a l'estiu

Tot fa pensar que aquest serà un estiu de primàries amb l'objectiu de començar el curs polític al mes de setembre amb un candidat de consens. La direcció del partit va assegurar ahir que això no implica que Zapatero deixi la secretaria general del PSOE fins al congrés ordinari del partit, previst per a mitjans del 2012. Algunes fonts dins del partit apuntaven que seria positiu que el nou candidat assumís també la direcció de la formació en un congrés que es podria organitzar aquesta tardor. L'aparell del PSOE, de moment, hi veu més riscos que avantatges i s'estima més la bicefàlia durant uns mesos, tot i que ha estat una fórmula que als socialistes no els ha acabat de funcionar mai. Al record de molts encara hi ha les turbulències de cohabitació entre Josep Borrell i Joaquín Almunia.

"Arribar al final de la legislatura serà el nostre triomf i el fracàs del PP", va admetre un Zapatero desgastat per la crisi que ha dit prou pensant en el millor per al seu partit, l'Estat espanyol i la seva família, un tema, aquest últim, que cal tenir molt en compte per entendre la seva decisió. Ara bé, va llançar un avís per a navegants: "Sóc president del govern i secretari general i exerciré". És a dir, que està decidit a acabar el seu programa reformista (una picada d'ullet a l'Íbex-35, que li va reclamar que ajornés el debat) i que pensa estar actiu en el procés successori. En aquesta batalla que ara s'obre es va permetre, fins i tot, tirar llenya al foc de les especulacions quan va assegurar que el PSOE té "intel·ligència i cervell femení" per fer diverses coses a la vegada.

Els barons que més l'han pressionat perquè avancés la decisió van optar ahir per no fer-li cap retret. L'extremeny Guillermo Fernández Vara fins i tot va dir-li que, quan li deien que fes públic el seu futur, no li demanaven que plegués. Entre els 29 torns de paraula hi va haver de tot. El castellanomanxec José María Barreda va admetre que estava "molt content" i va avalar les primàries perquè "no es poden posar portes al camp". L'andalús José Antonio Griñán, en canvi, va admetre que li hauria agradat que Zapatero repetís per tercera vegada. Pragmàtic, el lehendakari Patxi López -que ja s'ha descartat com a successor- va apostar "pel que suma, no pel que divideix". I avui, el més ben valorat per les enquestes i per la militància és Rubalcaba, l'home que podria agafar el relleu ben aviat. Cal veure quan fa el primer pas.

Avui, hi ha el primer míting del postzapaterisme a Múrcia. Amb Zapatero, això sí.

stats