CONSTRUCCIÓ
Crònica 25/02/2011

Zapatero admet culpes en la bombolla immobiliària

Miquel Codolar
2 min

Madrid.El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va reconèixer ahir que va tenir part de responsabilitat en la bombolla especulativa immobiliària que hi va haver a l'Estat especialment a finals del 2007 i principis del 2008. Va recordar que molts dels llocs de treball que es van generar durant els anys de bonança econòmica, tant amb el govern del PP com amb el del PSOE, "tenien els peus de fang" per la seva relació amb el sector de la construcció. Després d'aquesta afirmació va demanar al líder del PP, Mariano Rajoy, que assumís també la seva part de culpa: "Encara que no sigui fàcil de dir, tots hi hem contribuït, també la societat". Tot i així, la "màxima responsabilitat" considera que és la dels governs.

Rajoy no va voler reconèixer cap culpa del PP i es va limitar a recordar que el 2008 Zapatero havia vinculat el creixement de la construcció al creixement demogràfic i havia pronosticat que en dos anys el PIB espanyol atraparia l'alemany. Davant d'aquesta resposta, el president espanyol va dir que entén que el PP pretengui que el PSOE sigui l'únic culpable d'aquest escenari, però li va reclamar anar més enllà perquè "sense un mínim d'anàlisi i diagnòstic de rigor no es pot proposar una solució". Zapatero va defensar que el creixement "només pot venir de la innovació i el talent" i no de tenir "tot el sòl per urbanitzar".

Durant la compareixença de Zapatero al Congrés per defensar el que considera que ha estat una millora de les polítiques socials durant els seus dos mandats, el president espanyol va vincular la solidesa de l'estat del benestar a enllestir el procés de reformes del model productiu "amb determinació, valentia i visió de futur". El líder del PP havia sostingut que l'executiu espanyol crea hospitals després de crear pobres. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar un pacte institucional perquè la sanitat sigui sostenible i va exemplificar amb la dependència la "deslleialtat" del govern espanyol. Joan Ridao, d'ERC, va acusar Zapatero de defensar una fiscalitat que ha augmentat les desigualtats.

stats