DECRET ANTIDÈFICIT
Crònica 19/08/2011

Zapatero aprovarà per decret l'estalvi de 5.000 milions

Avançar el cobrament de l'impost de societats per obtenir 2.500 milions d'euros i reduir la despesa farmacèutica en 2.400 milions són dues de les mesures que el consell de ministres aprovarà avui.

Miquel Codolar
3 min
Més genèrics Els farmacèutics consideren que abans de generalitzar la prescripció per principi actiu i no pel nom del medicament s'hauria de dur a terme una campanya d'informació per explicar-ho, sobretot en el cas de la gent gran.

Madrid.El govern espanyol necessita aplicar noves reformes per donar un missatge de fermesa als dirigents polítics europeus, de credibilitat als mercats i de confiança a la societat espanyola. Per això, segons va anunciar de manera breu el president espanyol el 29 de juliol i tal com han anat concretant els ministres, avui s'aprovarà un decret llei per accelerar la reducció del dèficit públic. La setmana vinent el president espanyol el presentarà al Congrés, on espera poder convalidar-lo.

En un moment de vaques magres donar grans xifres milionàries sempre queda bé, sobretot vist des de fora. Els que han posat el crit al cel són els grans empresaris i els farmacèutics espanyols, perjudicats per dues mesures que permetran que el govern espanyol ingressi abans del que tocava 2.500 milions de l'impost de societats i deixi de pagar 2.400 milions de despesa farmacèutica. Tots dos col·lectius consideren que aquesta iniciativa serà un altre obstacle per sortir de la crisi.

Pagaran abans del que preveien

Amb la mesura de l'impost de societats, que afectarà sobretot les empreses més grans amb una facturació de més de sis milions d'euros, aquestes no hauran de pagar més, però ho hauran de fer abans del que preveien. Fins ara, les companyies han de fer tres pagaments fraccionats d'aquest impost a l'abril, a l'octubre i al desembre. Són pagaments a compte que es compensen quan es liquida l'impost, entre l'1 i el 25 de juliol de cada any.

Per dur a terme el pagament les empreses tenen dues opcions. Poden aplicar un percentatge del 18% a la quota íntegra de l'últim impost de societats declarat o bé basar-se en l'exercici present i pagar cinc setenes parts del tipus impositiu corresponent. Les petites empreses poden escollir, però les grans empreses només poden aplicar la segona opció. Per això, l'executiu augmentarà el nombre de pagaments fraccionats o elevarà el percentatge sobre els pagaments a compte.

Aquesta nova normativa s'aprovarà amb data de caducitat. En una entrevista recent la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va dir que aquests canvis es mantindran vigents durant el període d'ajustament del dèficit, fins al 2013. A la mateixa entrevista va dir que esperava que al 2012 l'efecte serà neutre o positiu.

Restarà liquiditat

El dia després de l'anunci, la patronal espanyola va lamentar que ningú els informés directament i va indicar que la mesura "restaria capacitat financera a les empreses" i que "en dificultaria encara més els esforços per superar la crisi econòmica". Al mateix comunicat va adjuntar un estudi per denunciar que les dificultats per accedir als crèdits agreujaran l'efecte de la mesura.

Tant la vicepresidenta Salgado com el portaveu del govern espanyol, José Blanco, van assegurar que aquesta opinió de la CEOE no la comparteixen tots els grans empresaris, ja que "alguns s'han mostrat disposats a fer un esforç".

Tot el que suposa "afegir més regulació i més dificultats a l'activitat empresarial, no és bo", considera el professor de l'Iese Miguel Ángel Ariño. Va explicar que amb aquesta nova legislació "segurament" s'avançaran els pagaments i l'Estat solucionarà el problema que té, "però el que realment es necessita és adoptar mesures per rellançar l'economia", considera el professor de l'escola de negocis.

Adverteix que l'executiu espanyol podria aconseguir amb mesures com aquesta just el contrari, és a dir, "ofegar l'economia". Ariño assenyala que cal incidir en la simplificació per a la creació d'empreses, en les exempcions fiscals i en la millora de l'accés al finançament, especialment en el cas de les petites i mitjanes empreses.

Demanen més compensacions

La segona reforma que s'aprovarà conté tres mesures per estalviar 2.400 milions de despesa farmacèutica. L'executiu pretén rebaixar en un 15% el preu dels medicaments de més de deu anys sense genèrics al mercat, canviar els preus de referència dels medicaments i generalitzar la prescripció per principi actiu i no per marques, cosa que generalitzarà l'ús de genèrics.

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona ha manifestat la seva oposició a una mesura perquè 2.400 milions d'estalvi suposen el 20% de reducció de la facturació de les farmàcies. El president de l'entitat, Jordi de Dalmases, considera que la nova legislació implicarà un augment de les farmàcies "amb viabilitat econòmica compromesa, amb risc de no poder subsistir", que ja són el 7% de les 3.065 farmàcies catalanes.

També creu que a Catalunya l'obligatorietat de la prescripció per principi actiu suposarà una reducció important de la facturació, tot i que és de les autonomies menys afectades perquè té uns preus mitjans de recepta dels més baixos de l'Estat. Afegeix que l'anunci de compensació per a algunes farmàcies rurals "no soluciona el problema de la resta de farmàcies", tot i que ho veu com un pas endavant. Dalmases creu que alguns hauran de tancar.

stats