SENSE EL SUPORT DEL PACTE DE TOLEDO
Crònica 30/12/2010

Zapatero es queda sol per elevar l'edat legal de la jubilació als 67 anys

Miquel Codolar
2 min
Els membres del Pacte de Toledo no es van posar d'acord sobre la reforma de les pensions.

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és el gran damnificat del text que va aprovar ahir la comissió de seguiment del Pacte de Toledo. Si el govern espanyol volia un document que avalés l'increment de l'edat de la jubilació dels 65 als 67 anys, li ha sortit malament la jugada. Les recomanacions constaten que no hi ha acord pel que fa a l'edat legal de la jubilació i critiquen obertament la congelació de les pensions que es va dur a terme amb l'exministre de Treball, Celestino Corbacho, i que va ser un dels detonants de la seva renúncia després de les contínues desavinences amb el president espanyol.

Zapatero no renunciarà a canviar l'edat legal de la jubilació, ho ha de fer per cedir a les pressions de la Unió Europea. Necessitarà arguments per defensar que l'Estat es pot plantar a l'any 2029 gastant en pensions entre el 12% i el 13% del PIB. Sense cap modificació, la despesa podria arribar al 15% o 16% del PIB. Possiblement a la roda de premsa posterior al consell de ministres d'avui anunciarà que tirarà pel dret i intentarà argumentar que la seva proposta no és contrària al document del Pacte de Toledo, que s'aprovarà definitivament dos dies abans que el 28 de gener aprovi la reforma de les pensions. Després vindran les presses per trobar suports entre els grups de CiU i el PNB.

Tots els grups, menys el PSOE, van lamentar que Zapatero ja tingui la reforma a punt per al gener, cosa que alguns consideren que posa en dubte el futur del mateix Pacte de Toledo. El diputat de CiU Carles Campuzano, en canvi, va valorar que l'acord compti amb el suport del PSOE i el PP, cosa que interpreta com l'assegurança de l'estabilitat de les pensions. Hi va haver dos vots en contra, IU-ERC-ICV i BNG. El diputat d'ERC, Joan Tardà, va criticar un document "inconcret" que s'ha fet amb un govern que "no ha jugat net".

stats