Crònica 18/08/2011

Zapatero es veu obligat a explicar la crisi al Congrés

Miquel Codolar
2 min
El president espanyol parlarà al Congrés la setmana vinent.

Madrid.Fer treballar el Parlament espanyol a l'agost no és fàcil. Només hi ha tres maneres de fer interrompre les vacances d'aquesta institució i celebrar un ple extraordinari. La petició pot arribar del govern, dels diputats (la meitat més un) o bé de la diputació permanent. Tot i que al juliol aquest organisme va acordar que no es constituiria sense un motiu "de força major", el president del Congrés, José Bono, el volia reunir a principis de la setmana vinent després de la petició formal que el PP va presentar el 10 d'agost, quan la prima de risc superava els 400 punts.

Aquests últims dies també han expressat la conveniència de celebrar un debat extraordinari el líder de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que va dir que calia un ple monogràfic sobre economia; el PNB, que va demanar la compareixença de Zapatero "tan aviat com es pugui", i el portaveu d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares, que va exposar que el mateix govern espanyol era qui havia de demanar un ple extraordinari. Finalment ha estat així: quan tothom ja ho havia demanat, el govern espanyol ha decidit convocar-lo.

D'aquesta manera l'oposició es queda a les portes de poder exigir formalment la compareixença del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. El govern espanyol se li ha avançat i el president compareixerà a petició pròpia per explicar la situació econòmica i debatre l'aprovació urgent de noves mesures anticrisi. Divendres demanarà al Congrés que reobri les portes a finals de la setmana vinent per celebrar aquest ple extraordinari.

Un estalvi de 5.000 milions

El ministre portaveu, José Blanco, va explicar que el govern espanyol demanarà al Parlament que ratifiqui amb caràcter d'urgència les noves mesures que aprovarà aquest divendres el consell de ministres. Zapatero preveia comparèixer al Congrés durant el període ordinari de sessions, al setembre, per no causar sensació d'excepcionalitat, però finalment no li ha quedat més remei que fer-ho abans.

L'encarregat de presentar aquestes noves mesures anticrisi serà Zapatero, que ho aprofitarà per fer "una reflexió" sobre la situació econòmica, segons les paraules de Blanco. Entre les mesures que s'aprovaran hi haurà una norma per obligar les grans empreses a avançar el pagament de l'impost de societats amb l'objectiu que l'ajustament de la recaptació al cicle econòmic sigui més "ràpida i eficient".

Els ministres també volen aprovar una retallada de la despesa farmacèutica mitjançant un ús més racional dels medicaments, tant per part dels metges com dels pacients, i la utilització de genèrics. Entre aquesta mesura i la que afecta les grans empreses el govern espanyol preveu estalviar 5.000 milions d'euros. Blanco també va dir que el consell de ministres del 26 d'agost decidirà si prorroga l'ajuda de 400 euros als aturats que no cobren cap altra prestació. Tant el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, com el portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, i els sindicats CCOO i UGT han reclamat aquesta pròrroga.

Duran critica les mesures

Durant una visita a les Festes de Gràcia, el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar ahir que no està d'acord amb les mesures que preveu aprovar divendres el govern i, com a alternativa, va proposar que s'eximeixi del pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social durant un any les pimes i els autònoms que contractin un jove o un aturat, informa Pol Santaló.

stats