ELECCIONS MUNICIPALS 2011
Crònica 11/04/2011

Zapatero recomana "paciència i tarannà" per capgirar les enquestes

La retrobada mitinguera entre José Luis Rodríguez Zapatero i Tomás Gómez des de les primàries de Madrid va estar centrada en les "sorpreses" en què confia el president per remuntar les enquestes.

Miquel Codolar
2 min
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ahir durant el míting a Alcalà de Henares.

Alcalá de henares.Al PSOE no li agrada parlar d'enquestes quan li són desfavorables, però això canvia radicalment si un dels diaris menys afins - El Mundo - assegura que, des que Zapatero ha anunciat que no es presentarà a la reelecció, s'ha reduït a la meitat la distància entre socialistes i PP en la intenció de vot amb vista a les eleccions generals del 2012. El còctel entre l'enquesta ara favorable i un míting al cinturó vermell de Madrid van afavorir el canvi d'estratègia.

La immediatesa de les eleccions municipals no va evitar que fossin seguits amb lupa els moviments de Zapatero i Tomás Gómez sobre l'escenari, ja que són enemics declarats des que la jove promesa va derrotar l'octubre passat la candidata zapaterista Trinidad Jiménez. Però ràpidament el morbo va passar a segon terme quan tots dos van dedicar-se a tirar-se floretes i Gómez fins i tot va confessar que tenia unes "ganes enormes" de compartir escenari amb el president espanyol.

Zapatero, salvat aquest escull, es va dedicar a demanar "calma, paciència i tarannà per al 22-M" amb la idea que els socialistes han de mantenir-se ferms i constants fins l'últim dia sense donar res per perdut. Amb un somriure amenaçador, el president va recórrer a unes paraules de Manuel Azaña: "Espanya és un país de sorpreses i reaccions inesperades. Aquesta és la meva aposta per a aquestes eleccions".

La resta del discurs va anar previsiblement dedicat a les crítiques al partit de Mariano Rajoy. Zapatero va acusar el PP de criticar el PSOE per una falta de confiança en les seves forces i va argumentar que els conservadors prefereixen posar l'Estat en perill d'haver de demanar un rescat com el de Portugal en lloc de fer un front comú amb el govern quan "Espanya els necessitava". El president tampoc es va estar de criticar reiteradament Telemadrid, de nou enfrontada visceralment amb l'executiu des que va il·lustrar imatges del president amb l'anagrama d'ETA a tota pantalla, i va acusar-la de manipular la informació. Així va assegurar que si aquest canal públic digués alguna cosa de Tomás Gómez, aquest guanyaria les eleccions. Després d'això part del públic va cridar per fer fora una periodista d'Intereconomía, considerant que són de la mateixa corda.

El líder del PP, Mariano Rajoy, va criticar el debat successori del PSOE un dia més fent referència a la cursa engegada entre els socialistes: "Sembla que qui més em critiqui és el que més possibilitats té de ser el successor".

stats