MODEL FISCAL
Crònica 12/09/2011

Zapatero cedeix i recuperarà divendres l'impost de patrimoni

Quan falten pocs dies per a la dissolució de les Corts, el president espanyol tornarà a corregir la seva política. Per ajudar a la campanya del PSOE, repesca un tribut que ell mateix havia deixat sense efecte el 2008.

Joan Rusiñol
3 min
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha vist forçat pel seu partit a esmenar de nou la política econòmica per cohesionar l'electorat.

Madrid.Des de fa dies, la pressió ha anat in crescendo perquè José Luis Rodríguez Zapatero tornés a esmenar la seva política econòmica. Les veus del partit i del govern que reclamaven un gest cap a l'electorat d'esquerra han anat pujant de to i finalment el cap de l'executiu espanyol ha acceptat reinstaurar l'impost de patrimoni, que ell va congelar l'abril del 2008 complint una promesa electoral. Mesos després, al setembre d'aquell any, Lehman Brothers s'enfonsava i la crisi, latent, esclatava i ho capgirava tot.

El consell de ministres de divendres que ve donarà llum verda a recuperar un tribut que grava la riquesa de les persones físiques i que, tècnicament, no va ser suprimit, sinó que s'hi aplica una bonificació del 100%. És a dir, que a la pràctica no es paga. És per això que l'executiu ho té molt fàcil per tornar-lo a posar en funcionament, com ja va explicar dijous la vicepresidenta Elena Salgado, amb un simple decret llei.

La decisió de reintroduir l'impost fa dies que s'està cuinant entre la seu socialista del carrer Ferraz i l'entorn governamental de Zapatero. Al PSOE són molt conscients que les formes de la reforma exprés de la Constitució per incloure-hi un límit de dèficit van ser un torpede a la línia de flotació de la precampanya electoral d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Gestionar la crisi interna no va ser fàcil. El candidat socialista, que provava de fer un discurs per cohesionar l'electorat més progressista, hi va haver de dedicar moltes hores per evitar que tot se'n anés en orris. Per això, la maquinària del partit va exigir que s'accelerés alguna mesura simbòlica que ho compensés per la via dels ingressos.

Protegir les classes mitjanes

Un cop més, l'home clau ha estat el vicesecretari general del partit i ministre portaveu, José Blanco, que fa de pont entre Rubalcaba i la Moncloa. Dijous passat, després del consell de ministres, va obrir la porta de bat a bat a recuperar l'impost però amb modificacions a l'alça per no perjudicar les classes mitjanes, l'argument de l'executiu socialista per deixar-lo sense efecte ara fa tres anys. Per tant, si no hi ha sorpreses d'última hora, el nou topall farà que es limiti el tribut a les grans fortunes. Cal anar amb peus de plom perquè, a quatre dies de les eleccions, la idea de més pressió fiscal no allunyi els sectors empresarials clàssics. Finalment, ahir es va concretar la posada en escena. Rubalcaba, en una entrevista al diari El País , avançava que li havia reclamat al president espanyol que prengués aquesta iniciativa. Poc després ho va confirmar en un acte del PSOE a Galapagar (Madrid) i fonts del candidat van avançar que Rodríguez Zapatero li havia donat el sí.

Segons els càlculs socialistes, l'impost permetrà que l'any que ve es recaptin 1.400 milions que es poden dedicar a crear llocs de treball. A l'últim exercici, el del 2007, segons dades de l'Agència Tributària, es van recaptar 2.121 milions.

Recentralitzador

Tot i això, fonts socialistes avisen que l'impost de Zapatero no és el que voldria al 100% Rubalcaba. Per això, l'aspirant del PSOE va advertir que, si guanya, impulsarà un nou tribut per "elevar els tipus patrimonials" que s'adapti a les necessitats actuals de l'economia.

L'altre gran canvi que proposa Rubalcaba és que deixi de ser autonòmic -com era fins al 2008- i passi a ser estatal, una pretensió que Zapatero no incorporarà. Entre d'altres coses, això permetria a l'Estat deixar de compensar les autonomies que, per decisió unilateral de Madrid, van quedar-se sense aquests diners. Rubalcaba assegura que ho té tot pensat.

stats