EL FUTUR DEL COMERÇ
Crònica 17/05/2011

Zapatero vol reformar els horaris comercials esquivant les autonomies

El govern espanyol defensa que les zones turístiques puguin obrir tot l'any, una idea que també ha defensat la Generalitat des de l'arribada d'Artur Mas al poder.

àlex Font Manté
2 min
El passeig de Gràcia probablement entraria dins de la zona turística que podria obrir en diumenge si la reforma s'aprova.

BARCELONA.El govern espanyol ha començat a activar la reforma dels horaris comercials que Zapatero va prometre al gener. El ministeri d'Indústria vol que les botigues d'almenys 20 zones turístiques de tot l'Estat puguin obrir en festiu, segons publicava ahir El País .

La reforma seguiria el model de Madrid, on les botigues del centre ja poden obrir els 365 dies de l'any. El govern espanyol voldria evitar la negociació amb les autonomies i per això crearà les noves Zones d'Especial Interès Turístic. Aquesta drecera permetria esquivar la llei actual, que per designar una zona turística obliga a demanar una declaració tant al govern autonòmic com al municipal.

A principis d'any, Zapatero va anunciar una reforma comercial i en l'última trobada amb els principals empresaris espanyols va reafirmar aquest compromís. De moment, el president espanyol ha ignorat la Generalitat, que encara no ha rebut cap proposta malgrat que és qui té les competències comercials a Catalunya.

I això malgrat que el Govern d'Artur Mas s'ha mostrat partidari diverses vegades de modificar els horaris comercials d'una manera molt semblant a la que ara proposa el president espanyol.

Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, va explicar al març que volia ampliar els horaris comercials dels centres de les ciutats per no desaprofitar els turistes que els visiten en festiu. "Vénen creuers i els hem d'atendre", va dir aleshores Mena com a exemple. El conseller, però, va expressar que la reforma només es preveia "a quatre anys vista" i sempre que s'aconsegueixi "el consens del sector".

Un consens que sembla difícil d'obtenir. No fa ni dues setmanes la Fundació Barcelona Comerç es va reunir amb Artur Mas i el va advertir que s'oposen a una eventual modificació dels horaris que hi ha actualment perquè, en la seva opinió, seria perjudicial per al sector.

stats