Crònica 16/04/2012

La Zarzuela sosté que Rajoy coneixia el viatge

La Casa del Rei intenta transmetre imatge de normalitat. Els portaveus treuen ferro als seus safaris i al secretisme que envolta les activitats del cap de l'Estat. Amb els comptes de la Zarzuela van fer igual.

F.c.
2 min
El cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ahir sortint de la clínica USP San José de Madrid, on el rei es recupera de la seva operació.

BARCELONAÉs difícil que el rei, amb tot el dispositiu de seguretat i assistents -metge personal inclòs- que l'acompanya, surti de Madrid sense que al Palau de la Moncloa, la seu de la presidència del govern espanyol, ho sàpiguen. Malgrat tot, dissabte va córrer la brama que a ningú li constava el viatge i ahir declaracions confuses com la del popular Juan Carlos Floriano semblaven abonar encara aquesta teoria. Al Palau de la Zarzuela, on unes cinc-centes persones treballen al servei del cap de l'Estat, s'han acostumat els últims mesos a sortir al pas de malentesos i contrarietats. Ahir es van afanyar a afirmar que Mariano Rajoy, el president espanyol, sabia que el rei era fora i que s'estaria de cacera a Botswana tota la setmana.

Dilluns passat, el de Pasqua, no era festiu a Madrid i com tots els que no ho són el rei despatxa amb el cap de l'executiu. No ho van fer perquè Joan Carles ja era a l'Àfrica i segons la Zarzuela s'havia informat "com sempre" el govern de la seva agenda, encara que fos "privada". L'entorn del cap de l'Estat no ha aclarit, però, quant va costar el viatge (i si el va pagar ell o algú altre) i qui l'acompanyava en la seva cacera d'elefants. La seva dona, la reina, ha estat tota la setmana a Grècia.

Per intentar donar sensació de normalitat la Casa del Rei va explicar que, encara que estarà convalescent i haurà de dur crosses un temps, Joan Carles ja despatxarà assumptes d'estat amb Rajoy dilluns vinent.

Les activitats privades del rei i el seu ritme de vida en públic i en privat han estat objecte de controvèrsia en els últims mesos. Fins ara es coneixia l'assignació directa del pressupost general de l'Estat, que pot gastar com li plagui sense donar explicacions més que al seu interventor de comptes. La partida assignada, que no incorpora la despesa de seguretat, vehicles oficials i patrimoni (aquestes són a càrrec dels ministeris afectats) és de 8,26 milions. Malgrat el context de fortes retallades enguany ha baixat un 2%.

Un safari molt car pel seu sou

La pressió pel cas Urdangarin va fer que el desembre passat la Zarzuela expliqués per primer cop i com una mesura de gràcia com es distribuïen, a grans trets, els diners i les assignacions directes del rei, el príncep, les infantes i la reina. En el cas de Joan Carles I són quasi 300.000 euros. Només el safari a Botswana n'hauria costat uns 50.000 i activitats d'aquest tipus ocupen bona part del seu temps. Assignació al marge, el patrimoni del rei i la seva família és un secret.

stats