ENSURT AL ZOOLÒGIC
Crònica 01/04/2011

El Zoo apuja ara l'altura de la tanca de les llobes

Després de l'evidència que els tres metres de reixa amb final electrificat no van aconseguir retenir dimecres la lloba Penélope, el Zoo de Barcelona està estudiant reformes per a la instal·lació d'aquests animals.

Maria Ortega
3 min
Tècnics del Zoo de Barcelona van revisar ahir al matí la instal·lació  de les llobes ibèriques per detectar-hi possibles deficiències.

Barcelona.Els tres metres d'altura de la tanca de la instal·lació dels llops ibèrics del Zoo de Barcelona són suficients per ajustar-se a la normativa que regula aquest tipus d'espais, però no per retenir determinades llobes en estat de nerviosisme, tal com va quedar palès dimecres amb la fugida de Penélope davant l'arribada d'un nou veí: el bongo. A poc a poc, les peces d'aquest trencaclosques comencen encaixar i, tot i que encara ningú s'explica com la lloba va poder saltar tres metres per damunt d'una reixa amb final electrificat, els tècnics van revisar ahir al matí el lloc dels fets i van determinar que no hi ha cap deficiència a la instal·lació i que, per tant, l'única mesura a prendre per evitar noves fugides és elevar la tanca per impossibilitar l'èxit de cap gran salt. La nova reixa es podria aixecar prop d'un metre més, segons fonts del Zoo consultades per aquest diari. No obstant això, els tècnics responsables de la instal·lació encara no han emès un veredicte final sobre l'altura exacta que caldrà afegir a la instal·lació per garantir la seguretat de visitants i animals.

La revisió, que va obligar a tenir el Zoo tancat fins pels volts de les onze del matí, va servir per determinar el punt exacte per on la lloba Pénelope va aconseguir escapar -unes esgarrapades i el bastó elèctric de la part superior de la reixa trencats la van delatar-. La fugida es va produir, segons fonts del Zoo, per un dels xamfrans de la instal·lació i de manera neta, és a dir, sense cap forat a la tanca.

La revisió exhaustiva d'ahir havia de servir per acabar de girar full a la crisi de les llobes fugides, que encara té sobre la taula la incògnita del cadell, que, segons la versió oficial, va precedir la mare en l'intent de fugida però va ser capturat quan encara no s'havia allunyat gaire de la instal·lació. Segons altres versions confirmades a l'ARA per diferents fonts del Zoo, el cadell no va tenir cap intenció de fugir i dormia tranquil·lament resguardat darrere una roca mentre el dispositiu especial de seguretat el buscava per punts de la ciutat, com ara el Born o la Ciutadella. De fet, davant del tancament de files de la direcció del centre i l'equip de govern de la ciutat amb la primera versió, la de la presumpta fugida de mare i cadell, l'oposició va reiterar ahir les seves crítiques per demanar que "no s'amaguin els detalls" d'aquest accident. En aquesta línia, la portaveu adjunta de CiU, Sònia Recasens, va acusar la direcció del Zoo de crear alarma i de malmetre la imatge del parc.

No visitables

La direcció del Zoo, però, va optar ahir pel salt endavant i va defugir fer declaracions i no va voler valorar els detalls de la fugida. La prioritat, segons Barcelona Serveis Municipals -l'ens que s'ocupa de la gestió del centre-, "és garantir la seguretat i recuperar la normalitat al més aviat possible". Per això, de bon matí i amb les portes del zoo tancades, es va procedir a la captura de les quatre llobes que quedaven a la instal·lació -la cinquena, la Pénelope, encara descansa en dependències veterinàries -, que s'han traslladat a espais no visitables del centre, on s'estaran fins que s'hagi reformat la reixa. Els responsables del Zoo asseguren que les obres s'engegaran al més aviat possible perquè les llobes es puguin tornar a visitar. Aquest cost es carregarà a la partida de manteniment i no condicionarà les inversions previstes per a aquest any, que ja parteix amb un 60% menys de pressupost que l'any passat i té la prioritat fixada en la instal·lació de les elefantes.

stats