Crònica 22/05/2011

Els acampats a Sol ocupen altres places i volen arribar als barris

Miquel Codolar
2 min

Madrid.El moviment 15 de maig celebra avui la primera setmana de vida. El que començava com una anècdota d'un reduït grup de joves inconformistes convocats per Twitter ningú va preveure que arribaria a eclipsar la campanya i que aconseguiria el suport de desenes de milers de persones de diversos indrets del món. L'actiu més important que tenen és que generen simpatia perquè transmeten una imatge d'autenticitat en les seves paraules, d'independència en les seves accions i de generositat per treballar les hores que calgui escombrant, debatent o pelant patates.

Ahir a les deu de la nit, la Puerta del Sol estava gairebé tan plena com el dia anterior, amb crits i pancartes. Mentrestant un miler de persones celebraven desenes de grups de treball i debatien què cal fer amb els bancs i com potenciar els productes ecològics, per exemple, per traslladar-les a l'assemblea general. A la plaça ja no s'hi cap, i per això aquesta mena de trobades es fan en places pròximes, en aquest cas a la del Carmen. I és que mentre el govern espanyol diu que els indignats perden força, el moviment s'expandeix i es consolida. Les novetats d'ahir a la Puerta del Sol eren un hort, un escenari per celebrar-hi concerts i espectacles, àrees de descans i els preparatius per fer una ràdio i un diari. I a les altres places es van celebrar activitats com pallassos, risoteràpia i tallers per explicar contes. De fet, ahir a la tarda es van convocar manifestacions per anar fins a la gran concentració de la Puerta del Sol. Van sortir des de Callao, Ópera i Tirso de Molina i va esdevenir una festa de la percussió. A la mateixa hora un "passeig de reflexió" es dirigia al Banc d'Espanya. A les nou del vespre els indignats de la plaça principal van fer un minut de silenci i van desplegar una gran pancarta que demanava "reflexió".

Però no només això. A Lavapiés i la Latina ja se celebren assemblees. I dimarts vinent representants dels barris i els municipis més pròxims assistiran a una reunió en què els explicaran com s'organitzen. Dissabte vinent se n'han de celebrar a tots el barris, segons els organitzadors. La convocatòria d'aquestes noves assemblees prova que el seu objectiu no són aquestes eleccions. Ni tampoc les generals de l'any vinent.

Per no donar arguments al desallotjament van treure totes les pancartes i van evitar cridar lemes per demanar l'abstenció o el vot en blanc o per criticar el bipartidisme. Al matí van fer fora un periodista d'Intereconomía, que segons un dels portaveus deia que era voluntari però portava una gravadora per enregistrar comentaris que es poguessin interpretar que anaven contra la jornada de reflexió. "Fem una jornada de reflexió, col·lectiva, però jornada de reflexió", argumentava un dels participants a l'assemblea.

stats