TANCAMENT DE L'AEROLÍNIA CATALANA
Crònica 02/02/2012

Els actius de Spanair cobreixen el 25% del deute

El jutge declara el concurs voluntari de Spanair, cosa que suposa 2.604 acomiadaments i implica 3.000 creditors. Els actius de la companyia sumen prop de 120 milions, enfront de 474 milions de deute.

Ignasi Pujol
3 min

BARCELONA.Spanair està oficialment des d'ahir en procés de concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments). Així ho va declarar el jutjat mercantil número 10 de Barcelona. En la interlocutòria signada pel magistrat Juan Manuel de Castro es considera el concurs d'"especial transcendència" a causa del gran nombre d'implicats: 2.604 treballadors i més de 3.000 creditors.

Uns creditors que no troben gaires motius per a l'esperança. I és que, segons fonts pròximes al procés, els actius de Spanair estan valorats en prop de 120 milions d'euros, mentre que el passiu o deute de la companyia s'eleva fins als 474 milions (260 corresponen a deutes amb accionistes, i 214 milions, amb proveïdors). És a dir, els actius cobreixen tan sols el 25% del deute de l'aerolínia catalana.

A aquesta xifra cal sumar-hi la indemnització dels treballadors, que previsiblement haurà d'assumir el Fons de Garantia Salarial (Fogasa), segons va comunicar ahir la direcció de Spanair als treballadors. Si es confirmés, la plantilla té por que passin anys abans no cobrin les indemnitzacions. Els responsables de l'aerolínia van transmetre als representants dels treballadors que la companyia vol tenir resolt en 30 dies l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), que afecta tota la plantilla. Els sindicats de Spanair -on USOC és majoritari- han demanat a la Generalitat, com a "primer accionista" de la companyia, que "es faci càrrec" de la part de les nòmines que els deu Spanair. Els treballadors preparen una mobilització per al 9 de febrer. Prop de 300 empleats van tallar la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat (on té la seu Spanair) i empleats de Madrid -tant de Spanair com de l'empresa de serveis de terra Newco, que tenia 2.000 empleats al servei de l'aerolínia- protestaran avui davant del ministeri de Foment.

Fonts pròximes a l'empresa van precisar que els afectats per l'ERO són 2.604, dels quals 2.343 estan en actiu i la resta són principalment fixos discontinus, estan en excedència o de baixa. Del total d'empleats, 194 són tècnics de manteniment d'aeronaus, 967 són tripulants de cabina i 401 són pilots. La llista es completa amb 379 treballadors de serveis generals, 175 d'atenció a passatgers i 488 de rampa.

El jutge que tramita el concurs de Spanair es va decantar per atendre la sol·licitud de concurs voluntari presentada per la companyia dilluns, tot i que "uns minuts abans" es va presentar el requeriment de concurs necessari per part d'un grup de pilots de la companyia. El magistrat ha prioritzat la sol·licitud de l'empresa en entendre que és la via que més garanteix els drets de tots els empleats.

La tramitació com a concurs necessari dificultaria, segons subratlla el document judicial, "un acord ràpid d'extinció de contractes, que ja ha estat sol·licitat, amb l'evident desprotecció dels treballadors de la companyia, que veurien frustrades les seves expectatives d'una solució ràpida i una recol·locació d'èxit".

El jutge ha nomenat com a administrador concursal el Grup Gispert, que va ser fundat per, entre d'altres, l'exconseller de Justícia durant el primer mandat de Jordi Pujol: Ignasi de Gispert Jordà (pare de l'actual presidenta del Parlament, Núria de Gispert).

Segon administrador

Donada la complexitat del procediment, el magistrat ha emplaçat l'administrador que en un màxim de dos dies indiqui si és necessari nomenar un segon administrador. A més del volum de treballadors i creditors, el jutge recorda que el concurs de Spanair implica "complexos contractes d'utilització d'avions, establiments i oficines dispersos pel territori nacional, i una multitud de procediments judicials, mercantils i administratius en marxa".

Segons consta en la interlocutòria, Spanair ha demanat "la liquidació de la companyia".

Per la seva banda, el president Artur Mas va remarcar ahir des de Madrid que el que és "fonamental" després del tancament de Spanair és la recol·locació dels treballadors perquè, va dir, "la resta ja està perduda". Oriol Pujol, president del grup parlamentari de CiU, va denunciar el "joc brut" i les "estratagemes" que suposadament hauria desplegat Iberia per enfonsar Spanair.

stats