CRISI DE L'EURO
Crònica 13/12/2011

Les agències critiquen els acords europeus i enfonsen les borses

Les tres grans agències de qualificació reaccionen criticant els acords que els països europeus van aprovar la setmana passada. Moody's, a més, revisarà les qualificacions dels estats membres.

àlex Font Manté
2 min
La prima de risc d'Espanya i Itàlia va tornar a pujar ahir mentre les agències avisaven que a Europa se li acaba el temps.

BARCELONA.L'optimisme pels acords europeus ha durat poc. Divendres les borses van reaccionar amb pujades, una reacció habitual després de cada gran cimera dels últims mesos. Però en aquest cas les pujades han durat molt menys. Ahir les borses van caure, arrossegades per les crítiques que les tres grans agències de qualificació van llançar sobre el pacte europeu. Una d'aquestes agències, Moody's, va criticar que a la cimera de Brussel·les no es pactessin mesures "decisives".

Les borses d'Espanya, Itàlia i Alemanya van caure més d'un 3% i les primes de risc van tornar a pujar. La diferència entre la rendibilitat dels bons espanyols i la dels alemanys va arribar a superar els 400 punts, tot i que va acabar en 380 punts. En el cas d'Itàlia, la prima de risc va estar tot el dia rondant els 500 punts. Al matí, el país havia venut deute a un any amb uns interessos del 5,95%, una xifra lleugerament inferior a l'anterior subhasta.

Segons Joan Tugores, catedràtic de la UB, les pujades que van viure les borses divendres no eren conseqüència dels acords, sinó de la rebaixa de tipus del BCE i de l'anunci que s'allargava a tres anys la barra lliure de diners per a les entitats financeres.

Els avisos de les agències

De les tres grans agències, la més contundent va ser Moody's, que va mantenir la seva amenaça -ja expressada fa dues setmanes- que podria revisar a la baixa les qualificacions dels països de la zona euro (Alemanya inclosa) davant la falta de mesures contundents.

Al mateix temps, Standard & Poor's va avisar que a la Unió Europea "se li està acabant el temps" per trobar una solució a la crisi de l'euro. "Probablement serà necessari un altre ensurt abans que tota la zona euro llegeixi la mateixa pàgina, per exemple que un gran banc alemany experimenti dificultats", va afirmar Jean-Michel Six, economista en cap per a Europa de Standard & Poor's.

La tercera gran agència, Fitch, va afegir-se a les advertències afirmant en un comunicat que "existeix el risc que hi hagi tensions més elevades i més prolongades".

stats