SALUT
Crònica 19/01/2011

Les agressions al personal sanitari es multipliquen per cinc

Metges i infermeres han de fer front a insults i amenaces de pacients que, en els casos més greus, acaben en violència física. Els professionals temen que les retallades incrementin les agressions.

Lara Bonilla
2 min
Les agressions són causades per discrepàncies entre metge i pacient, ja sigui per informació contradictòria, altes mèdiques, temps d'espera, retards o pel tracte rebut.

BARCELONA."La majoria de professionals de la salut han patit alguna agressió en algun moment de la seva carrera". Ho diu el metge Genís Cervantes, que dirigeix el projecte de recerca Violència vers el professional de la salut . Inclou un registre d'agressions de pacients, familiars o acompanyants a professionals de la salut catalans. L'any 2010 se'n van notificar 800 i en més de la meitat dels casos les víctimes eren infermeres. Aquestes xifres, però, són a la baixa, ja que en aquest registre només hi participen els centres de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), que aplega la meitat dels professionals de la salut. A més, només un 4,3% dels casos acaben en denúncia judicial. Una mica més d'una quarta part són agressions físiques i més de la meitat són verbals: insults i amenaces.

Un guàrdia civil d'assessor Des de fa poc més de mig any, el Col·legi Oficial de Metges té una unitat per atendre la violència contra el metge i compta amb un guàrdia civil en la reserva per assessorar les víctimes. La majoria d'agressors són homes i l'atenció primària és el sector més castigat. "I encara en tindrem més, perquè som els que fem les baixes, les receptes, patim la massificació i no tenim prou temps", explica Griselda Martín, metge de família i coordinadora del grup de metges d'UGT. Carlos González, que va ser agredit per un pacient que exigia ser atès de manera immediata, atribueix l'agressivitat a la descompensació entre "les demandes del pacient i l'oferta del sistema". El Consell General de Col·legis Oficials de Metges, que acaba de crear un observatori d'agressions, vol que aquest tipus de violència sigui considerada un atemptat.

stats