POLÈMICA PER LA FISCALITAT
Crònica 27/04/2011

El 22-M ajorna l'acord de finançament

Pere Martí
3 min
El conseller Andreu Mas-Colell, sempre enfeinat, entre Felip Puig i Lluís Recoder L'última trucada del conseller d'Economia abans d'entrar a la reunió de Govern.  La perseverància de Mas-Colell no ha aconseguit doblegar la intransigència de la vicepresidenta Elena Salgado, que es nega a pagar els 1.450 milions del fons de competitivitat tal com reclama la Generalitat.

Jordi Pujol solia explicar que algun dia el catalanisme toparia amb una paret i que aleshores caldria saltar-la. L'expresident es preguntava si arribat el moment el catalanisme tindria força suficient per saltar-la. CiU ha tornat a la Generalitat i ja s'ha trobat amb la paret. Ho reconeixia ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, referint-se a la negativa del govern espanyol d'avançar els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que, segons la Generalitat, li corresponen aquest any. "El govern espanyol s'ha convertit en una paret que no es mou ni un mil·límetre", va explicar després de la reunió del consell executiu.

Per ara, el Govern no troba la manera de saltar-la. Ni tan sols de fer-li un forat. La negativa del govern espanyol és frontal. A les portes de les eleccions municipals i autonòmiques a molts llocs d'Espanya, no vol donar la imatge de "debilitat" que suposaria acceptar les reivindicacions de Catalunya. Els barons territorials del PSOE agafarien les armes i el PP es fregaria les mans. De res han servit les negociacions que ha dut a terme el conseller Andreu Mas-Colell amb la vicepresidenta i ministra, Elena Salgado, ni tan sols els contactes més o menys discrets que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha mantingut amb la vicepresidenta i amb el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que teòricament és l'home pont amb Catalunya.

El govern espanyol basa la seva negativa en l'excusa tècnica de la necessitat de complir amb l'objectiu del dèficit però també admet, en converses amb el govern català, una excusa política: cedir els 1.450 milions a Catalunya "obriria la caixa dels trons", i no ho pensen fer a les portes d'unes eleccions.

Davant aquest bloqueig, el Govern català va optar ahir per endurir el to i va titllar l'executiu de Zapatero de "morós" perquè "nega la xifra i el calendari". Homs responia així al secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, que ahir mateix va assegurar que al Consell de Política Fiscal i Financera d'avui la Generalitat coneixeria la xifra que li correspon i que seria inferior als 4.500 milions perquè la del Govern català no era la bona . Pocs minuts després va ser desmentit pel seu ministeri, que va assegurar que el tema del fons de competitivitat no es tocaria al CPFF a no ser que ho plantegés alguna autonomia. El desmentiment demostra també el desgavell amb què el govern espanyol afronta la qüestió.

Amb tot, Homs va voler subratllar que la interlocució "no està trencada" i que després de les eleccions del 22 de maig la Generalitat espera que es mogui "alguna cosa". Com que de moment no hi ha pla B el Govern pensa situar tota la pressió de l'incompliment de Zapatero sobre el PSC, també mirant pels seus interessos electorals del 22-M. Per Homs, una de les causes que la paret no es mogui és la falta d'unitat dels partits catalans en aquesta reivindicació i concretament l'"ambivalència" del PSC, que debilita la força dels partits catalans a Madrid. "La posició de conjunt s'afebleix", va afegir.

Per pressionar el PSC, CiU ja té previst registrar demà mateix una interpel·lació al Congrés demanant que el govern espanyol pagui els 1.450 milions del fons de competitivitat. La interpel·lació la defensaran el dia 4, i el 10 ja es votarà, amb la qual cosa CiU vol posar en evidència l'actitud dels diputats del PSC a Madrid, que en teoria han de mantenir la disciplina de grup amb el PSOE, tot i que Joaquim Nadal va avançar fa uns dies que en cas de disjuntiva, els 25 diputats estarien al costat de la Generalitat.

stats