ENQUESTA A LES PORTES DEL 20-N
Crònica 15/10/2011

Una ajustada majoria dels catalans avala les retallades

Jordi Muñoz
2 min
Valoració de la necessitat de l'ajust en el pressupost que està fent el govern de la Generalitat

PolitòlegDes que va posar en marxa l'ajust pressupostari, el govern de CiU ha enviat un missatge consistent a l'opinió pública: no és una situació desitjada per ningú, però és necessària. I, asseguren, la majoria entén aquesta necessitat.

Fins a quin punt és cert que la majoria comparteix la necessitat de la reducció de la despesa pública? Ha quallat el relat del govern? Les dades de l'enquesta de GAPS per a l'ARA ens diuen que, en bona mesura, sí: un 52% dels enquestats condieren que l'ajust pressupostari és molt o bastant necessari, davant d'un 45,5% que el consideren poc o gens necessari. Hi ha una majoria, doncs, que comparteix en diversos graus la necessitat de les retallades en la despesa pública.

Tanmateix, no és una majoria abassegadora: la qüestió divideix l'opinió pública. I, com és lògic, l'opinió sobre la necessitat de les retallades es distribueix de manera desigual. Així, hi ha un component ideològic i partidista clar: fins a tres quartes parts dels votants de CiU comparteixen la necessitat de l'ajust, mentre que aquesta xifra baixa fins al 57% entre els electors d'ERC, el 47% entre els del PP i se situa al voltant del 40% també entre els votants d'ICV i el PSC.

Més enllà de la ideologia, hi ha altres factors que condicionen l'opinió. Per exemple, la situació laboral: mentre que un 63% d'empresaris i autònoms estan d'acord que l'ajust és necessari, la xifra baixa fins al 51% entre assalariats i només arriba al 37% entre els aturats. El gènere, com passa en altres països, també és un condicionant de les opinions sobre la despesa pública: mentre que el 58% dels homes comparteixen la necessitat de les retallades, entre les dones el suport és 13 punts inferior. Les dades dibuixen, per tant, una imatge complexa que es resisteix a simplificacions.

Els joves tenen més fe

Un dels termòmetres més sensibles de l'economia és el de les expectatives. En aquest front no hi ha bones notícies: només un 15% espera que la seva situació millori el 2012, per un 33% que pensa que empitjorarà. Malgrat ser especialment afectats per l'atur, els joves són el grup menys pessimista i gairebé un 27% espera una millora, xifra que baixa fins al 8% en el grup d'entre 50 i 64 anys.

stats