FINANCES MUNICIPALS
Crònica 03/01/2012

Els alcaldes que més ens costen

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, lidera el rànquing de polítics locals amb un sou més alt. L'anàlisi de les nòmines revela que alcaldes de ciutats petites cobren més que els de capitals de demarcació.

Auri Garcia Morera
2 min
Els alcaldes que més ens costen

BARCELONALes dificultats econòmiques de les administracions han posat en el punt de mira els sous dels càrrecs electes, sobretot en el món municipal. L'ARA ha recopilat el sou que reben del seu ajuntament els alcaldes de municipis de més de 30.000 habitants, amb uns resultats sorprenents. En les primeres posicions del rànquing hi trobem els alcaldes de les ciutats més grans, però darrere seu hi ha diferències molt importants.

Els primers de la llista

Xavier Trias, l'alcalde de Barcelona, és el que més cobra de Catalunya, amb un sou de l'Ajuntament que s'acosta als 110.000 euros bruts anuals. El segueixen Manuel Bustos, alcalde de Sabadell, amb 81.500 euros, i Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, amb 77.300 euros. Els tres més ben pagats, doncs, coincideixen amb els tres municipis més poblats. Badalona i Terrassa queden fora del rànquing perquè els seus alcaldes no tenen sou de l'Ajuntament.

Els casos més sorprenents

Barberà del Vallès, que supera per poc els 30.000 habitants, està entre els que paguen sous més alts. La seva alcaldessa, Ana del Frago, cobra 71.000 euros anuals. Pràcticament el mateix que Antonio Balmón, alcalde de Cornellà, amb prop del triple de població. Romà Codina, l'alcalde de Lloret, també té un sou alt en relació amb la població censada. És el cinquè més ben pagat, amb 72.500 euros, tot i que Lloret compta amb una població d'uns 40.000 habitants.

Per sobre de dues capitals

Barberà del Vallès i Lloret de Mar paguen més als seus alcaldes que dues capitals de província com Lleida i Tarragona, que ronden els 140.000 habitants. Cinc alcaldes més de l'àrea metropolitana de Barcelona també estan per sobre d'Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros. Són Carles Ruiz (Viladecans), Antonio Balmón (Cornellà), Pilar Díaz (Esplugues de Llobregat) i Lluís Tejedor (el Prat), que reben entre 70.300 i 72.800 euros bruts anuals.

Diferències entre els petits

Antoni Poveda (Sant Joan Despí) i Maria Elena Pérez (Montcada i Reixac) governen en ciutats de poc més de 30.000 habitants i cobren 66.000 i 64.000 euros bruts anuals, respectivament. Sous que superen significativament els dels alcaldes de Sant Adrià de Besòs, Olot i Ripollet, amb una població semblant. Jesús Maria Canga i Josep Maria Corominas (Sant Adrià i Olot) cobren uns 10.000 euros menys, mentre que Juan Parralejo (Ripollet) rep una retribució econòmica de 50.000 euros.

Sense sou de l'ajuntament

Els ajuntaments de Badalona i Terrassa no paguen cap sou als seus alcaldes, que cobren un sou de la Diputació de Barcelona. Com a presidents dels seus grups parlamentaris, Xavier García Albiol i Pere Navarro reben 96.900 euros bruts anuals. Carles Pellicer (Reus) i Carles Puigdemont (Girona) cobren el seu sou del Parlament, amb una quantitat base de poc més de 40.000 euros que es pot enfilar fins als 80.000 amb els diversos complements.

stats