LA GESTIÓ DE LES EMERGÈNCIES
Crònica 26/03/2011

Els alcaldes reclamen un simulacre nuclear

Carles Arbolí
3 min
Tècnics del SEM atenen una víctima a l'estació portàtil de descontaminació en un simulacre que es va fer ahir a Blanes.

Catalunya té tres reactors nuclears -Ascó I i II i Vandellòs I-, una estació portàtil de descontaminació massiva i un pla d'emergències específic, que rep el nom de PENTA, i que s'aplicaria en cas de gran accident en alguna de les centrals. Però de la teoria a la pràctica hi ha un tret. Mai s'ha fet un gran simulacre d'accident nuclear a Catalunya. Les centrals d'Ascó i Vandellòs, que tenen també els seus plans específics interns, sí que regularment fan exercicis en cas d'hipotètics accidents, però sempre dins les nuclears, però la simulació a tot el territori en cas de fuita radioactiva és la gran assignatura pendent. El mateix director general de Protecció Civil de la Generalitat, Manel Pardo, lamenta que mai s'hagi assajat aquesta gran catàstrofe i confia que ara, quan s'ha acabat de revisar el pla PENTA, l'Estat, que és qui en té les competències, posi fil a l'agulla. "Hem de tenir en compte que preparar un simulacre d'aquestes dimensions suposa una preparació prèvia que es pot allargar un any", recorda Pardo.

Proves regulars

També els alcaldes d'Ascó -Rafael Vidal- i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant -Josep Castellnou- reclamen que es faci el gran simulacre nuclear i confien que ara, una vegada revisat el PENTA, es posaran en marxa simulacres "primer parcials, per a cada departament implicat en cas d'emergència, i després un de general que impliqui la població". Per Vidal, "el més important és que això no es faci com una cosa excepcional, sinó que se li doni certa regularitat, de manera que hi hagi un simulacre cada any o cada dos anys".

Els alcaldes defensen que, malgrat aquesta falta de pràctica, la majoria de veïns saben quins són els protocols del PENTA. "La fórmula és senzilla", assenyala l'alcalde d'Ascó. Hi ha una primera fase de confinament, és a dir, de tancar-se, ja sigui als domicilis o en zones compartides; i una segona fase que és la d'evacuació. Els radis de confinament i evacuació, tal com s'ha fet al Japó, poden arribar als 30 quilòmetres, segons estableix el PENTA, que també regula en quines situacions cal prendre mesures profilàctiques -pastilles de iode- entre la població. A Ascó, que és el nucli urbà més proper a la nuclear, la senyalització urbana del poble ja indica els punts de confinament amb un cercle vermell que serveix per numerar-los. Entre aquests punts hi ha, per exemple, el col·legi públic Sant Miquel. Els municipis celebren que amb la revisió del PENTA els ajuntaments formen part dels òrgans executius que gestionaran les emergències, ja que consideren que això servirà per millorar la coordinació entre les institucions i els cossos d'emergències.

Descontaminació portàtil

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) compta amb una estació portàtil de descontaminació massiva radiològica, nuclear, biològica i química, que rep el nom de RNBQ, i que permet descontaminar unes 160 víctimes en una hora, a raó d'unes onze persones cada 3-4 minuts. L'estació, que ahir va participar en un simulacre d'accident de matèries perilloses a Blanes, consta de tres mòduls en què es distribueixen les víctimes en funció de la seva gravetat. A l'interior hi ha muntats arcs amb dutxes preparades per al procés de descontaminació. El cap de la unitat de serveis preventius del SEM, Jaume Gil, explica que a l'estació hi ha fitxes informatitzades que especifiquen quina solució química s'ha de posar a l'aigua per fer la descontaminació, un cop analitzat el producte tòxic, així com la simptomatologia dels afectats.

stats