COP DE TIMÓ DELS BATLLES
Crònica 12/03/2011

Els alcaldes surten al rescat del PSC per guanyar el 22-M

Pere Martí
4 min
Pressions a l'executiva Els alcaldes han fet sentir la seva veu a l'executiva en diverses ocasions per pilotar la campanya de les municipals del 22 de maig.

El PSC pot perdre la Generalitat i sobreviure. Va estar 23 anys sense governar-la i no va passar res. Però si perdés l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació, aleshores el futur del partit seria molt delicat. Tothom al PSC és conscient que el pròxim 22 de maig es juguen alguna cosa més que unes quantes alcaldies i la presidència de les diputacions. El futur del socialisme català està en joc, després de la fulminant derrota a les eleccions catalanes del 28 de novembre.

Els mals resultats van provocar que José Montilla anunciés que no continuaria al capdavant del partit i el debat successori va estar a punt d'esclatar, però els alcaldes del PSC el van frenar, recordant que primer són les eleccions municipals. Perquè si no hi ha poder municipal, no hi ha partit, almenys com s'ha entès el PSC fins ara.

Després dels comicis catalans els alcaldes socialistes van passar a l'acció, van acordar donar un cop de timó perquè no es perdés de vista la cita del 22 de maig i s'ajornés qualsevol altre debat. Es reuneixen periòdicament al marge de l'executiva -que no vol dir clandestinament- però sí que volen marcar la pauta. Són una dotzena, però són els més importants: Jordi Hereu, de Barcelona; Àngel Ros, de Lleida; Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona; Anna Pagans, de Girona; Manel Bustos, de Sabadell; Pere Navarro, de Terrassa; Núria Marín, de l'Hospitalet; Núria Parlon, de Santa Coloma; Jordi Serra, de Badalona; Josep Mayoral, de Granollers; Joan Ignasi Elena, de Vilanova i la Geltrú; Antoni Baron, de Mataró, i Lluís Pérez, de Reus. En alguna de les reunions també hi assisteix el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, que encapçala una institució vital per al PSC i que per primera vegada està en joc segons quin sigui el resultat del 22-M.

A l'última trobada que van mantenir, fa quinze dies, hi van assistir Miquel Iceta i José Zaragoza, aquest últim com a cap de campanya per voluntat dels mateixos alcaldes. La cita va servir per fixar els eixos de campanya, que bàsicament seran tres: prioritzar el discurs local, evitar que les municipals es converteixin en una segona volta de les catalanes i, en tercer lloc, impedir que el PP les vulgui situar en clau de primàries de les generals previstes per a l'any que ve, si no s'avancen. Als socialistes no els interessa repetir la batalla del 28-N, perquè la van perdre, però tampoc espanyolitzar els comicis convertint-los en un enfrontament amb el PP, perquè el PSOE també passa per un mal moment. A la reunió, els alcaldes van deixar clar que volen que l'eix de la campanya pivoti sobre el discurs local, se centri en els problemes dels ciutadans davant la crisi i puguin presentar-se d'aquesta manera com a garants d'un model de ciutat que defensa l'estat del benestar.

L'anàlisi que fan els alcaldes socialistes és que ja han passat prou mesos perquè el seu electorat s'adoni del que significa un govern de CiU, que prioritza les retallades socials per quadrar el seu pressupost. Confien que això mobilitzi el seu electorat per "barrar" el pas a la dreta. També volen que s'endureixi l'oposició que el PSC fa al Parlament per no donar més "xecs en blanc" al govern. Cal recordar que els socialistes van votar favorablement a la investidura d'Artur Mas, en un gest de cortesia parlamentària que alguns dirigents del partit rebutjaven, com José Zaragoza, partidari de l'enfrontament directe des del primer dia. Altres dirigents socialistes, com Joaquim Nadal, són més proclius a arribar a acords, però fins al 22-M això s'ha acabat. El mateix Nadal ja va elevar el to de l'oposició en la sessió de control de dimecres passat. Els socialistes confien que abans del 22-M el govern ja haurà donat a conèixer les línies generals dels pressupostos, per la qual cosa ja se sabrà exactament quina serà la magnitud de la retalla.

Només les primàries de Barcelona van fer alterar lleugerament el guió dels alcaldes, però un cop resoltes a favor de Jordi Hereu, el cop de timó culminarà avui amb la cinquena convenció municipal del partit, que donarà el tret de sortida de la precampanya electoral socialista. El programa de la convenció dóna veu als alcaldes, però reserva el principal protagonisme mediàtic per a Jordi Hereu, cosa que demostra la prioritat que els socialistes donen a la batalla de Barcelona. L'alcalde de la capital catalana farà avui la roda de premsa de presentació de les resolucions de la convenció, acompanyat d'altres alcaldes, i demà diumenge farà en solitari la cloenda.

Carta de Montilla

L'encara primer secretari, José Montilla, només intervindrà aquest matí a la inauguració. Potser per això, l'expresident de la Generalitat va fer pública ahir una carta enviada a tota la militància en la qual escalfava motors disparant contra CiU. Fidel al guió, acusava els nacionalistes de plantejar les municipals com la segona volta de les catalanes perquè els municipis i les administracions locals no són la seva prioritat. "Volen ajuntaments dòcils, doblegats econòmicament, sense poder - adverteix- que facin seguidisme acrític i acomodat a la seva gestió autonòmica i acceptin sense protestar les retallades socials que volen imposar". Montilla conclou que el PSC no pot permetre que la veu dels municipis quedi "ofegada per l'hegemonia d'un pensament únic".

stats