Crònica 23/03/2011

"Els alemanys han entrenat la guàrdia pretoriana de Gaddafi"

Combatiu Ha investigat la majoria de conflictes contemporanis i assegura que els exèrcits del futur estaran integrats exclusivament per forces privades, com passa a Líbia

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Del Prado va presidir ahir una taula rodona a l'Institut Català Internacional per la Pau.

Gómez del Prado defensa a capa i espasa la necessitat de regular a escala internacional les empreses militars i de seguretat privades. Ha estat un alt càrrec de l'ONU i no tem criticar que la mateixa organització externalitza serveis a empreses que possiblement serveixen mercenaris a dictadors africans o als EUA.

Gaddafi va firmar la Convenció contra Mercenaris de l'ONU i ara n'estaria fent servir. En quina situació el deixa?

Es tracta del primer cas en què un país que utilitza mercenaris els utilitza contra la seva pròpia població. A més a més, que hagi ratificat la convenció de l'ONU per mi és un agreujant per a l'acusació de crims contra la humanitat. Per això he enviat al procurador del Tribunal Penal Internacional (TPI) una carta assenyalant-ho. És necessari que ho consideri com a agreujant dels crims que està cometent, ja que aquest crim no existeix a l'estatut del TPI, però cal tenir-lo en compte de cara a una sentència.

Tenen proves que actualment encara batallin mercenaris a Líbia?

El que tenim són moltes informacions de diferents fonts que concorden, a més a més de la resolució del Consell de Seguretat, que contempla la contractació de mercenaris. I cal tenir en compte que cinc dels quinze països que formen part d'aquest consell tenen els millors serveis d'intel·ligència i informació de tot el món.

Podria ser que justament una de les empreses privades que donen serveis Gaddafi sigui d'algun d'aquests països?

Pot ser. De fet, fa dos anys va haver-hi un gran escàndol a Alemanya perquè es va saber que 30 comandaments militars d'una empresa privada de seguretat que treballava per a la policia alemanya van anar de vacances a Líbia a formar la guàrdia pretoriana de Gaddafi.

Com es veuen aquestes pràctiques i aquesta tendència des de l'ONU?

Veiem que cada vegada més es va cap a la contractació i creiem que això és un punt molt negatiu. Fins i tot hem observat que l'ONU ja comença -en el terreny de la seguretat- a contractar externament, i és molt inquietant. Per això volem una regulació internacional d'aquestes pràctiques, perquè cap organització independent s'ho pugui permetre.

stats