CONFLICTE A LA BANYA D'ÀFRICA
Crònica 19/10/2011

En alerta per les cooperants

Atacar les mílices d'Al-Shabaab no és la millor solució per recuperar les cooperants, segons l'ONG Metges Sense Fronteres. L'organització es desmarca de qualsevol acció de les autoritats kenianes.

Maria Ortega
3 min
Tropes kenianes a somàlia Un grup de forces de seguretat de Kènia es replega a la ciutat de Liboi, a la frontera amb Somàlia. Nairobi va llançar el cap de setmana una missió al país veí amb l'objectiu de trobar les cooperants de Metges Sense Fronteres segrestades al camp de refugiats de Dadaab dijous. La policia keniana defensa que darrere del segrest hi ha Al-Shabaab.

Barcelona .Les accions militars empreses per Kènia en territori somali contra les milícies islamistes d'Al-Shabaab -vinculades a Al-Qaida-, a qui acusen d'estar al darrere dels segrestos de turistes i cooperants, han posat Metges Sense Fronteres (MSF) en alerta. L'organització tem que "qualsevol ús de la força" que es pugui relacionar amb el segrest de la catalana Montserrat Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut acabi posant en perill la seva seguretat o endarrerint-ne l'alliberament. Per això el president de l'ONG a l'Estat, José Antonio Bastos, va destacar ahir que continuen "sense cap informació veraç" sobre la identitat o els objectius dels autors del segrest i que MSF es desmarca de "qualsevol acció militar o armada" i de les "declaracions o presumpcions de responsabilitat" relacionades amb el segrest.

L'organització mèdica i humanitària continua reclamant l'alliberament immediat i "sense ús de la força" de les dues cooperants, segrestades dijous al campament de refugiats de Dadaab, a Kènia, i a ben just 100 quilòmetres de la frontera somali. Bastos va demanar ahir "cautela i precaució" als que treballen per resoldre el segrest.

Les segrestades, a Kismayo

La tensió es va elevar a la zona quan l'exèrcit de Kènia va creuar diumenge la frontera amb Somàlia per perseguir els islamistes armats d'Al-Shabaab, a qui acusen del segrest de les dues cooperants de MSF. Ahir el general Yusuf Ahmed Dhumal, cap de les forces del Govern de Transició de Somàlia al sud del país, assegurava que les dues segrestades són a la ciutat costanera somali de Kismayo, bastió de les milícies islamistes, on els segrestadors les haurien portat des de la ciutat portuària de Taabto per allunyar-se de l'operació militar conjunta entre Kènia i Somàlia.

Per la seva banda, un portaveu de l'exèrcit kenià, Emmannuel Chirchir, va explicar ahir tant a la BBC com a l'agència Reuters que l'ofensiva a la frontera amb Somàlia tira endavant i que les tropes, tant per terra com per aire, es dirigeixen cap a Afmasow, a només 90 km de Kismayo. El fang de l'estació curta de pluges potser els dificultarà l'avenç, però diferents testimonis a la zona conclouen que Al-Shabaab es prepara per a una batalla a Afmasow.

Tot i això, els islamistes radicals van tornar a negar ahir tenir res a veure amb el segrest. "Al-Shabaab nega categòricament totes les acusacions relacionades amb el segrest de turistes i cooperants a Kènia", subratllava la milícia en un comunicat en què també amenaçava les tropes kenianes que el dia anterior, després de concentrar-se a la frontera, s'havien endinsat en territori somali. Fonts pròximes a Al-Shabaab van explicar ahir a l'agència Efe que la milícia podria estar negant la seva responsabilitat en el segrest per evitar que el govern espanyol doni suport a la invasió de les forces kenianes en territori somali.

Activitat suspesa temporalment

Aquesta incertesa preocupa Metges Sense Fronteres, que rebutja totes les especulacions i demana màxima "cautela" per protegir les cooperants. Tot i que l'ONG manté la seva assistència d'urgències al campament de Dagahaley -amb l'excepció de cinc llocs de salut que estaran tancats fins que les condicions de seguretat en permetin la reobertura-, per protocols de seguretat ha "suspès temporalment" les activitats al campament d'Ifo 2, on es va produir el segrest. L'organització també ha aturat part dels programes nutricionals als camps de Dadaab, que assisteixen 15.000 persones i ha replegat mig centenar de cooperants a punts més segurs, com ara Nairobi, però confia poder reprendre aviat la seva tasca habitual.

stats