Crònica 14/04/2011

Els aliats diuen que Gaddafi ha de plegar, però no saben com

Marc Vidal
2 min
Un nen sosté un Kalàixnikov al front rebel entre les ciutats líbies d'Ajdabia i Brega.

Una coincidència i una discrepància. I totes dues importants. La coalició de països que menen els atacs contra el règim libi van unir ahir la seva veu, per primer cop, per proclamar que l'objectiu de la intervenció a Líbia és fer caure el president, Muammar al-Gaddafi. El problema és el com. França i el Regne Unit van mantenir que fan falta més esforços dels països que participen en l'operació, cosa que vol dir, traduït en llenguatge corrent, que fan falta més soldats i més avions. I no tothom està disposat a prémer l'accelerador.

"Nosaltres hem enviat més avions per atacar les posicions a terra de l'exèrcit libi -va dir el ministre d'Afers Estrangers britànic, William Hague-, i esperem que altres països facin el mateix", va reclamar. A la reunió de l'anomenat Grup de Contacte per Líbia que ahir es va fer a Doha, la capital de Qatar, el Consell Nacional Transitori de Líbia, que aplega els opositors, va demanar també atacs més contundents de l'OTAN.

Però a l'espera de la trobada que avui arrenca a Berlín dels ministres d'Afers Estrangers de l'Aliança, cap dels països aliats no sembla disposat a ampliar la seva presència a Líbia. I les diferències entre els aliats es mantenen amb Alemanya, a l'extrem més escèptic, i França i el Regne Unit, que volen més força a Líbia.

Els països de la coalició van obrir també la porta, per primer cop, al finançament dels opositors libis, que s'han fet forts a l'est del país i han constituït l'embrió d'una alternativa al règim de Gaddafi. L'objectiu d'aquests diners seria l'ajuda d'urgència a la població afectada pels combats i el funcionament diari de l'administració provisional. En cap cas, però, el finançament d'armes.

Espanya, també a Bengasi

La ministra espanyola d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, va anunciar ahir a Doha que el seu executiu ha decidit enviar un diplomàtic a Bengasi. Aquest representant del govern espanyol farà les funcions d'ambaixador davant del Consell Nacional Transitori, l'òrgan de govern dels opositors a Gaddafi.

A tot això, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va calcular que el nombre de persones que necessiten assistència de resultes dels combats és de 3,6 milions. Gairebé la meitat de la població a Líbia.

stats