DINERS CONTRA GADDAFI
Crònica 06/05/2011

Els aliats finançaran l'oposició líbia

Els 22 països del Grup de Contacte per Líbia van acordar ahir a Roma crear un fons temporal per ajudar a finançar els rebels libis que lluiten, sota mínims, contra el règim de Muammar al-Gaddafi.

Redacció
2 min
Els aliats finançaran l'oposició líbia

El Consell Nacional de Transició, que representa políticament els rebels libis, calcula que necessiten més de 2.000 milions de dòlars per pagar els salaris dels combatents, els aliments, les medecines i altres subministres necessaris per mantenir una revolta que s'allarga militarment. El fons aprovat ahir a Roma pels països aliats que participen en la missió de l'OTAN contra Gaddafi, es posarà en marxa oficialment d'aquí unes setmanes en forma de mecanisme financer temporal, que representants de la mateixa coalició internacional gestionaran de manera "efectiva i transparent" segons el ministre italià d'Afers Exteriors, Franco Frattini. Els aliats van advertir formalment que aquests diners no es podran utilitzar per comprar armes. Qatar va prometre més de 400 milions de dòlars i Kuwait 180 milions.

Al marge de les aportacions que faci cada país, la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, va anunciar que els Estats Units intentaran desbloquejar part dels 30.000 milions de dòlars dels fons libis que van congelar com a mesura de pressió contra el règim. El ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, va assegurar també que estudiaran la manera d'impedir que el règim de Gaddafi continuï amb l'exportació de cru.

El debat polític no va anar tan enllà. Els representants del Grup de Contacte van rebutjar el pla presentat per Turquia per decretar un alto el foc d'aquí una setmana. En canvi, tant el cap de la diplomàcia italiana com l'espanyola, Trinidad Jiménez, es van mostrar confiats que el final dels atacs podria arribar "en qüestió de setmanes" amb un alto el foc "supervisat per Nacions Unides".

Refugiats de Misurata

La ciutat de Misurata continua sent la línia de front més calenta entre les forces rebels i l'exèrcit de Gaddafi. Un vaixell amb més de 800 refugiats va aconseguir arribar ahir a Bengasi, la capital dels rebels, després de desafiar els bombardejos gaddafistes per arribar al port de Misurata. La major part dels fugitius eren treballadors africans encara atrapats per la guerra, que feia setmanes que estaven al port esperant una sortida.

stats