Crònica 23/03/2011

Els aliats s'estavellen sols, Gaddafi manté l'ofensiva

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un grup de libis observen les restes d'un F-15 dels EUA accidentat a l'est del país.

Les forces de la coalició internacional fan vols de reconeixement sobre territori libi, bombardegen punts estratègics i se'n tornen a les seves bases. Quan es fa fosc, llancen míssils a Trípoli des del mar i se' n van a dormir pendents de la missió de l'endemà. Però el que no es pensaven dilluns al vespre els pilots de dos caces F-15 nord-americans és que haurien de saltar en paracaigudes al nord-est de Líbia després de tenir "problemes mecànics" i que s'estavellarien -per sort- en territori alliberat pels opositors, segons un portaveu de l'exèrcit. Després de l'error inicial, el que la US Air Force tampoc esperava és que s'escampés el rumor que l'operació de rescat dels dos pilots hauria causat sis civils ferits de bala i metralla.

L'exclusiva la va llançar ahir al migdia una reportera del canal privat britànic Channel 4 News: un helicòpter de rescat hauria disparat indiscriminadament contra un grup de persones que s'acostaven al pilot quan va aterrar amb paracaigudes. El capità Richard Ulsh va comparèixer de seguida per desmentir la notícia i va "assegurar al 100% que no s'havia ferit cap civil". Però a mesura que avançava la nit les informacions no feien més que confirmar els fets, i la pressió mediàtica va poder amb el capità Ulsh. Just abans del tancament de l'edició va desmentir les seves pròpies paraules i va admetre que "es van llançar dues bombes per defensar el pilot d'uns vehicles armats que tot i els avisos de l'helicòpter no abandonaven la zona i feien perillar el rescat".

Gaddafi promet la victòria

El dictador libi va fer ahir a la nit una aparició a la televisió oficial per tornar a desafiar la coalició internacional. Des de la seva residència de Bab al-Aziziya, a Trípoli, Gaddafi va jurar que continuarà el combat i va prometre la victòria sobre les forces rebels.

Mentrestant, les seves tropes van augmentar la pressió sobre Misurata, la tercera ciutat més gran del país, alliberada pels rebels. Els tancs van bombardejar ahir un cotxe que intentava fugir de la ciutat i van matar tres nens d'una família. Els doctors denuncien que la situació és "catastròfica" i que no para d'arribar gent ferida de bala i metralla als hospitals. "El port és obert i s'hi poden enviar combois d'ajuda humanitària europeus -deia ahir Aiman Abushahma, un doctor de l'Hospital Central de Misurata-, els serveix sanitaris estan exhausts i ens falten els productes més bàsics". Al front de l'oest, els atacs aliats van persistir ahir sobre Trípoli i la ciutat de Zaouia, el nucli més gran abans de la frontera amb Tunísia, on els rebels intentaven avançar però els tancs de Gaddafi els barraven el pas.

A la capital es van poder comprovar els resultats dels atacs aliats sobre una base naval al port. Unes columnes de fum presidien la ciutat. Al vespre, els raids aliats es repetien i es tornaven a sentir explosions.

stats