DEBAT INTERN SOCIALISTA
Crònica 22/02/2011

Els altres catalanistes del PSC fan el pas

Al PSC hi ha més catalanistes dels que surten per la televisió. Estan agrupats en el col·lectiu Nou Cicle, però fan vida activa dins del partit i aquest vespre fan un pas endavant en el debat intern.

Pere Martí
3 min

BarcelonaAquest vespre Nou Cicle es llença a l'arena política amb un acte al Col·legi d'Advocats i entra plenament en el debat precongressual del PSC com un actor amb voluntat de tenir protagonisme en el futur. Aquest col·lectiu va néixer l'any 93 a l'ombra de Marta Mata i Joan Raventós, difunts tots dos. Es van començar a reunir a la masia que la històrica dirigent del PSC tenia a Seifores (Baix Penedès), amb Raimon Obiols, Lluís Armet, Jordi Font, Ernest Lluch i Antoni Castells com a principals impulsors. L'exconseller d'Economia ja no en forma part. Actualment el nucli més actiu el configuren l'eurodiputada Maria Badia, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, el diputat Daniel Font, la candidata a l'alcaldia de Girona, Pia Bosch, i l'exprimer secretari Raimon Obiols.

Fins a dia d'avui havien optat per la cohabitació amb l'aparell del PSC, defugint l'enfrontament obert i intentant arribar a acords, en nom de la unitat del partit i per salvar aqueles "dues ànimes" que es diu que existeixen en el PSC però que tothom vol enterrar. Quan el maragallisme, un cop destronat de la Generalitat, va obrir la guerra, no s'hi van sumar, perquè hi veien més una opció personal que altra cosa. Per això alguns dels catalanistes més mediàtics, com els germans Maragall, no en formen part. Ni tampoc Montserrat Tura, que acaba de tastar el ferro de l'aparell de Barcelona, tot i tenir el suport de l'aparell central del partit al carrer Nicaragua. Mentre els dos aparells s'enfronten, Nou Cicle presentarà aquest vespre un manifest en què demanaran un canvi radical al PSC: Partit

Volen una renovació i obertura de les estructures del partit

"El PSC és hereu d'un model de partit del passat, un model que tendeix a concentrar les decisions en grups reduïts. És un arcaïsme en clara obsolescència: tendeix a buidar les organitzacions, a afeblir la seva intel·ligència col·lectiva, externalitzant en spin doctors i empreses publicitàries la seva comunicació, que perd profunditat i esdevé efímera i inautèntica".

Nous líders

La renovació ha d'incloure els actuals líders del partit

"Són necessaris lideratges nous, capaços d'assegurar l'autonomia i la participació dels adherits i adherides al projecte, que no poden ser seguidors de consignes sinó protagonistes emancipats".

Burocràcia

Avisen contra la patrimonialització del partit per una minoria

"Cal deixar enrere tota deriva burocràtica, tota falsa seguretat, tota restricció conservadora, tot sentit patrimonial. Cal evitar la confrontació estèril, la disposició d'ambicions i la desunió. Cal que l'organització no sigui una trinxera sinó una eina al servei de l'àgora oberta, del debat franc i imaginatiu".

Aliança de progrés

Proposen una nova coalició del centreesquerra català "Cal obrir amb determinació el procés constituent d'una autèntica aliança de l'esquerra i el centreesquerra a Catalunya, de manera socialment arrelada: una aliança de la Catalunya de progrés. Les esquerres polítiques, socials i culturals s'han de posar les piles".

No al Tripartit 3

L'Aliança no és un nou tripartit amb ERC i ICV

"Rebutgem una coalició de caràcter superestructural com el tripartit del 2003 al 2010, amb les greus dificultats que va comportar. Volem una aliança basada en un ampli moviment social per la justícia i el ple autogovern de Catalunya, amb un projecte nacional compartit que, eventuament, pugui donar lloc a candidatures conjuntes i eleccions primàries obertes a tota la ciutadania".

Nou model d'Estat

Aposten per la superació de l'estat de les autonomies

"L'esquerra, essent fidel al compromís de solidaritat de Catalunya amb Espanya, ha d'impulsar un nou pacte constitucional que comporti la transformació de l'estat autonòmic en estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic, on Catalunya obtingui, en les estructures polítiques comunes, l'estat que necessita com a nació".

Grup parlamentari propi

Una reivindicació que el PSOE sempre ha rebutjat

"És imprescindible reforçar la visibilitat del PSC en la política espanyola, especialment al Congrés de Diputats, en què el seu grup quedà anul·lat després del 23-F. L'existència del grup propi és un element precís del Pacte d'Abril, base de la constitució del PSC i de la seva relació federativa amb el PSOE. El socialisme català l'ha de recuperar, anant a les eleccions generals amb el compromís de formar-lo, de manera immediata i pactada".

Corrupció

La situen com un patrimoni de la dreta i no de l'esquerra

"La dreta fomenta i s'aprofita de la indiferència dels seus seguidors, que degluteixen sense gaires problemes els casos de corrupció (Berlusconi o Camps o, entre nosaltres, el cas de CiU i l'Orfeó Català) i fomenta la desmobilització de l'esquerra a causa de la confusió dels missatges i dels escàndols de la política professionalitzada".

Nou govern

L'executiu d'Artur Mas també és objecte de crítica

"Amb el suport de grups minoritaris i poderosos, el nou govern de CiU, que s'ha definit explícitament pro Business , tendirà a confluir en el corrent que avui domina Europa, amb polítiques de contrareforma, presoneres dels interessos privats d'una minoria econòmicament privilegiada i mediàticament poderosa".

stats