Crònica 27/12/2011

Un 18% dels ancians pateixen maltractaments físics o psíquics

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.L'agressió física és el cas més extrem, però abandonar una persona gran, aïllar-la del seu entorn, insultar-la, no atendre les seves necessitats bàsiques d'higiene i alimentació, hipermedicar-la i, fins i tot, la síndrome de l'àvia esclava són maneres de maltractar la gent gran. Diversos estudis indiquen que fins a un 35% de les persones més grans de 65 anys poden haver patit o pateixen actualment algun tipus de maltractament. A Catalunya es xifra entre un 3% i un 18%, però és difícil precisar, ja que és una realitat oculta i els afectats tenen por de denunciar.

El fenomen s'està estenent i els maltractaments econòmics són els que més creixen. Segons l'advocat Jordi Muñoz, que és membre de l'Equip per a la Investigació del Maltractament a l'Ancià (EIMA), això es dóna perquè "el 90% de la gent gran té pis i pensió" i són un blanc fàcil. Expert en aquest tipus de maltractaments, a Muñoz li arriben casos d'ancians a qui han robat tots els estalvis, se'ls han quedat el pis o els han falsificat la firma per cobrar xecs sense autorització. I moltes vegades són els mateixos fills, un veí o un cuidador els que ho fan. Això explica per què només un 5% de les víctimes ho denuncien, ja que delatar un familiar o un cuidador no és fàcil i el maltractador s'aprofita de la feblesa de l'ancià. Per això és tan difícil detectar aquest tipus de maltractaments, que tant es poden produir a casa com en una residència. Moltes vegades, un comentari casual a la consulta del metge o un compte bancari on es detecten moviments estranys donen el senyal d'alarma.

Causes dels maltractaments

El poc valor que es dóna avui dia a la gent gran, els canvis en l'estructura familiar i l'existència de cuidadors no professionals són algunes de les causes que expliquen per què es produeixen els maltractaments. L'aïllament social i la solitud de la gent gran són més factors de risc. A Barcelona, la meitat de les persones que viuen soles són dones d'uns 70 anys i la majoria són viudes.

Fins fa poc, a Catalunya no existia cap dispositiu específic per abordar situacions de maltractaments a la gent gran, com es fa en el cas de la violència a la dona i als nens, però des de fa un any i mig existeix un protocol que estableix els criteris d'actuació per a tots els professionals implicats.

stats