INVESTIGACIÓ MÈDICA
Crònica 03/04/2012

Un anell de silicona redueix els parts prematurs

La introducció d'un anell de silicona a la vagina evita els naixements abans de temps. Concretament, redueix un 75% dels parts prematurs en embarassades de risc. Ho demostra un estudi de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

T. Gutiérrez
1 min
El pessari de silicona ha demostrat la seva efectivitat  per evitar parts prematurs.

BARCELONA.Un simple pessari, un anell de silicona que s'introdueix a la vagina, aconsegueix reduir un 75% dels parts prematurs en embarassades de risc. És la principal conclusió d'un estudi de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, amb la col·laboració de cinc hospitals espanyols, que avui publica la revista mèdica The Lancet . La doctora Elena Carreras, cap de la unitat de medicina maternofetal del Servei d'Obstetrícia de la Vall d'Hebron, va destacar ahir que "els resultats d'aquest estudi obren la porta a acabar amb el problema de la prematuritat, que encara té una taxa elevada, al voltant del 10%" i que és la primera causa de malaltia greu dels nadons i de mortalitat durant el primer mes de vida. Carreras va explicar que el pessari s'introdueix al voltant del coll uterí, sense intervenció quirúrgica, en el cas que es detecti que l'embarassada té un coll uterí curt, que és el que determina les gestacions de risc. "Quan es fa l'ecografia de les 20 setmanes també s'hauria de fer una ecografia vaginal per mirar la longitud del coll de la matriu: així sabríem qui està en risc i podríem receptar el pessari", va dir Carreras, que confia que els hospitals ho comencin a fer després de la publicació de l'estudi.

Resultats positius

La investigació s'ha fet amb una mostra de 380 embarassades a les quals es va detectar el coll uterí curt. La meitat van utilitzar el pessari i els resultats han demostrat una reducció del 75% dels parts abans de temps en comparació amb les que no portaven l'anell de silicona. Carreras va destacar, d'altra banda, que l'anell de silicona és molt assequible, ja que el preu de mercat és de 38 euros i permet a les embarassades de risc "fer vida normal".

stats