PRIMER ANIVERSARI DEL 28-N
Crònica 29/11/2011

Un any tenallat per la crisi

S. González / G. Genovès
4 min
EL GRAN MOMENT DE CIU Després de set anys de travessia pel desert, CiU va guanyar les eleccions el 28-N i va tornar al Govern.

BARCELONAAvui tot just fa un any que Artur Mas es llevava amb l'objectiu complert de ser president després d'una nit de celebració a l'Hotel Majestic. Era la fi de set anys de travessia pel desert i l'inici d'una contrarellotge: la de treure Catalunya de la crisi. Després d'anys somiant ser el timoner de Catalunya, Mas es feia càrrec de la nau en minoria i en un moment de mala mar en què calia remar contra corrent d'una gran recessió. Ara, un any després, el president governa mirant de reüll el tsunami blau que ha arrasat l'estat espanyol. A Catalunya, ell ha fet de dic de contenció.

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, es va encarregar ahir de recordar a Mas la mida del seu pastís d'aniversari: "Un any després hi ha més atur, més destrucció d'ocupació, més endeutament i més retallades". I el líder d'Iniciativa, Joan Herrera, hi va afegir la cirereta sense pal·liatius en recordar que el país està "pitjor" i que el futur és "negre".

El lideratge de les retallades

I és que durant la campanya electoral de les eleccions al Parlament, el líder de CiU va anunciar a so de bombo i platerets que reduiria l'atur a la meitat en els pròxims anys i que es plantaria a Madrid per demanar el pacte fiscal. En la pràctica, tot està resultant molt més difícil. Després d'heretar del tripartit un dèficit que triplicava de llarg l'1,3% del PIB exigit per aquest any, Mas va optar per liderar unes retallades que han motivat que milers de persones sortissin a protestar al carrer.

A la vegada, ha hagut de plantar-se davant un govern del PSOE que exigia que retallés el doble sense posar en perill puntals de l'estat del benestar, com la sanitat, i que li ha negat el pagament del fons de competitivitat. A més, al Parlament, Mas va decidir que CiU remaria sola i que jugaria amb la geometria variable quan ho necessités. El resultat ha estat més fotos del bracet del PP de les que hauria volgut. Tot i això, Mas bufa la seva primera espelma amb un triplet electoral sense precedents.

Balanç

1. Què ha estat el millor i el pitjor del primer any de Mas com a president electe?

2. Les retallades estan justificades? S’han sabut explicar bé?

3. Durant aquest any s’ha reforçat o bé s’ha debilitat la idea del pacte fiscal?

Esther Giménez Salinas (Rectora de la URL)

  1. El millor ha estat la serietat i el rigor que el nou Govern ha sabut donar a la política. Ha generat credibilitat i ha afavorit la recuperació de la confiança en un Govern més sòlid. En canvi, la part més negativa és la falta de proximitat amb el ciutadà.
  2. El problema fonamental de les retallades és que estan justificades però s'han hagut de fer molt de pressa i potser algunes no han estat ben planificades. D'ajustos se n'han de fer, però el que no m'agrada és quan no són qualitatius, és a dir, quan s'anuncien sense fer-ne un anàlisi exhaustiu, com va passar amb les retallades a la sanitat.
  3. La proposta ha quedat clarament reforçada. El Govern ha sabut transmetre que el pacte fiscal es tracta d'una reivindicació legítima i justa per a Catalunya i que, sense ell, hi ha coses que seran inassumibles. El president s'ha fet molt seva la proposta i ho trasllada als catalans.

Jordi Muñoz (Politòleg i "controller" de l'ARA)

  1. El millor ha sigut la rapidesa amb què es va posar a treballar el Govern en assumir el càrrec en la majoria de departaments i la gestió de la comunicació del president, la consolidació de Mas com a figura presidencial. El pitjor, la gestió a l'àrea de Salut.
  2. Les retallades no són justificades. Sí que ho hauria estat una política d'estalvi basada en la reducció de despeses supèrflues i en la millora de l'eficiència en la gestió i el replantejament d'algunes inèrcies del sector públic combinada amb una política d'increment dels ingressos públics. Les retallades en general sí que han estat ben explicades. Potser ho haurien d'haver estat abans de les eleccions.
  3. Tot just ara comença el seu camí. Veurem fins a quin punt el Govern i els partits hi aposten o no. Les retallades han ajudat a reforçar la idea que el pacte fiscal és necessari, la comparació amb altres territoris és cada cop més crua.

Ferran Sáez (Filòsof)

  1. El millor ha estat la manera com el Govern s'ha enfrontat a una situació econòmica anòmala, que exigia prendre mesures dures que s'han explicat i s'han dut a terme. El pitjor, precisament, és el revers d'aquestes mesures econòmiques, que han comportat damnificats. Són les dues cares d'una mateixa moneda.
  2. El Govern tenia dues opcions: encarar el problema o mentir. Les retallades no permeten una altra opció des del punt de vista aritmètic. No es tracta d'una decisió política, sinó matemàtica. A cap govern no li agrada retallar, als governs els agrada inaugurar coses noves. S'han explicat correctament, i la gent ho ha entès.
  3. La idea del pacte fiscal està ara més justificada que mai, ja que no tenim cap més opció a curt termini. En canvi, amb la majoria absoluta del Partit Popular a les eleccions generals, la possibilitat d'aconseguir-lo és més difícil que mai.
stats