EMPRESES PÚBLIQUES
Crònica 30/09/2011

El 20-N aparca la sortida a borsa de Loteries

L'oposició frontal del PP i la volatilitat dels mercats ha portat el ministeri d'Economia a fer marxa enrere en la privatització del 30% de Loteries. El pròxim president espanyol tindrà l'última paraula.

Miquel Codolar
2 min
Campanya perduda La publicitat perquè petits inversors compressin accions de Loteries va costar  14 milions d'euros.

Madrid.L'arribada del PP de José María Aznar a la presidència de l'Estat va suposar a partir del 1996 les privatitzacions de desenes d'empreses com Gas Natural, Telefónica, Repsol, Endesa, Argentaria, Tabacalera, Aceralia, Indra, Red Eléctrica Española i Iberia. El partit de Mariano Rajoy també en té de previstes, com la de les televisions autonòmiques i alguns serveis socials i sanitaris. Però, en canvi, el PP ha criticat durament les privatitzacions de Loteries i Apostes de l'Estat i dels aeroports del Prat i Barajas promogudes per l'executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. I ja ha aconseguit paralitzar la primera.

Fins dimecres l'executiu defensava l'operació que pretenia col·locar el 30% de Loteries a la borsa per ingressar entre 7.000 i 9.000 milions. L'empresa pública té una valoració comptable de 20.800 milions i uns beneficis de 3.000 milions a l'any. L'executiu va justificar la suspensió del procés perquè "ara la situació dels mercats de capitals és molt diferent de la que hi havia" a l'inici del procés, ara fa dos anys. Divendres passat, però, el consell de ministres hi va donar el vistiplau.

Els inversors institucionals

Hi havia un "extraordinari" interès per part dels petits estalviadors, va explicar ahir la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. Precisament a aquest perfil d'inversor anava destinada l'àmplia campanya de publicitat que es va posar en marxa fa quinze dies i que va costar 14 milions. Per Salgado el problema no era aquest, sinó els preus ofertats pels inversors institucionals. "No hem volgut admetre" les quantitats ofertades per les institucions perquè les van considerar baixes.

Salgado va utilitzar l'argument econòmic, però cal tenir en compte també la pressió de l'oposició de les últimes setmanes, que ha posat en dubte l'operació a menys de dos mesos per a les eleccions espanyoles. La vicepresidenta va explicar que deixa la decisió en mans del president que surti de les urnes el 20-N. Va dir que la situació econòmica "no variarà en una setmana" i que per tant confia que la decisió es prengui durant l'any vinent.

El PP va voler marcar distàncies amb el PSOE. El coordinador econòmic, Cristóbal Montoro, va dir que al seu partit mai li hauria passat pel cap privatitzar Loteries. Fa uns dies va insinuar que les "presses" pels processos de privatització no s'entenen i "generen dubtes i sospites de tota naturalesa". Va quedar clar que si el PP guanya les eleccions frenarà aquesta sortida a borsa.

La pressió del PP a l'executiu espanyol també vol frenar la privatització dels aeroports del Prat i Barajas. Salgado va assegurar que els dos processos no tenen res a veure i que els aeroports es privatitzaran tal com estava previst. Per part del PP, però, Montoro va recordar que altres països han aturat privatitzacions similars i va afegir que "no es comprèn" la urgència de l'executiu socialista, si no és que la venda ja està "predecidida".

stats