LABORAL
Crònica 20/11/2011

"Podem aportar molt per rebaixar l'atur"

Reforma laboral "No s'ha donat resposta a la necessitat de flexibilització del nostre mercat de treball" Estratègia "La cooperació entre l''ambit públic i el privat no té marxa enrere i multiplicarà els resultats"

Elena Freixa
3 min
La directora de Manpower negocia els primers projectes de col·laboració amb el SOC.

BARCELONAL'empresa de treball temporal (ETT) Manpower assumeix un nou rol en el mercat laboral espanyol com a agència privada de col·locació, una condició que implicarà treballar colze a colze amb els serveis públics d'ocupació autonòmics. A Catalunya, la companyia ja ha rebut el reconeixement de la Generalitat i ja estudia amb el SOC com donar un cop de mà per a la reducció les xifres d'aturats.

Els canvis en el mercat laboral són una condició indispensable perquè comenci a rutllar la contractació i es redueixi l'atur, com pregonen alguns sectors empresarials?

En la situació d'atur actual, el context econòmic hi té molt percentatge de culpa, però hem de ser conscients d'alguns errors. Crec que no s'ha donat resposta a la necessitat de flexibilització del nostre mercat de treball i que durant molt temps s'ha pensat més en les mesures de protecció dels desocupats, que són molt importants, que en l'estratègia per garantir l'ocupació.

Quina ha de ser, doncs, l'estratègia per reactivar el mercat?

En primer lloc, cal generar confiança. A les nostres oficines veiem cada dia que hi ha molta por a la contractació, que empreses que tenen necessitats per cobrir a les seves plantilles van allargant els processos. S'han d'aplicar mesures que facin aflorar les oportunitats. I, si hi hagués un entorn més flexible, gran part d'aquesta contractació es donaria.

Flexibilitzar vol dir que l'acomiadament sigui més barat, reduir els tipus de contractes?

Vol dir entendre que les coses avui ja no són per a tota la vida, que cal garantir feina al llarg de tota la vida però que segurament no serà en una sola empresa. Cal canviar el xip, com ja s'ha fet en altres països d'Europa, i modificar els paràmetres. Ensenyar a la gent a buscar feina.

La formació és el gran escull de molts dels nostres aturats?

Quan es diu que tenim la generació de gent més preparada és cert, en general. Però encara hi ha una part que té mancances importants. Ens hem de concentrar en polítiques que sobretot permetin que aquests aturats guanyin ocupabilitat, possibilitats de trobar feina. En aquest repte, és molt positiu que es compti per primer cop i gràcies a la reforma laboral amb les agències privades de col·locació.

La col·laboració entre l'àmbit públic i el privat ha generat recels pel risc que creï categories d'aturats i deixi als serveis públics les persones de més difícil recol·locació.

Em nego a creure-ho, i no entraré en el debat. El problema de l'atur és molt més complex i la col·laboració pública i privada té grans resultats a tot Europa. Amb la cooperació, que no té marxa enrere, no només sumarem esforços, sinó que multiplicarem resultats.

Quines millores assegura la vostra implicació amb els serveis d'ocupació?

Tenim moltes coses a aportar per reduir l'atur. Una és que coneixem molt bé la persona que busca feina i la nostra activitat com a ETT ens ha donat eines que ens avalen en els processos de col·locació de treballadors. En paral·lel, som pròxims a l'empresa i això ens dóna coneixement del que volen. Això és el que el Govern més valora de la nostra condició d'agència de col·locació.

Com s'organitzarà la vostra nova tasca?

Som una via més que s'obre al mercat laboral. Ja tenim l'autorització de nou comunitats autònomes i estem en fase d'aconseguir-ne algunes més. En el cas de Catalunya, encara treballem amb la Generalitat per veure en quins projectes entrarem els pròxims mesos i no puc avançar detalls. El nou rol, però, serà independent de la tasca que fins ara desenvolupàvem com a ETT i destinarem personal específic a fer les tasques d'orientació als aturats. El SOC ens demanarà ajuda en temes concrets i nosaltres també els proposarem idees.

Hi ha algun sector en què us veieu especialment forts per cooperar amb el SOC?

La logística i el transport, el comerç i l'hosteleria. I gràcies a programes propis com l'"Acompanya" també podem ajudar a recol·locar treballadors de la construcció.

stats