Crònica 28/01/2011

I ara què passarà Amb els accionistes De Criteria?

A. Font / A. Carbonell
2 min

Barcelona.La informació facilitada ahir per La Caixa sobre la seva transformació encara deixa algunes incògnites. El principal interrogant és Criteria, el que fins ara ha estat el hòlding de participades de l'entitat.

L'octubre del 2007 Criteria feia el seu debut a borsa reportant uns guanys a La Caixa de 3.848 milions d'euros amb l'oferta pública de venda. L'entitat controla actualment un 79,973% del hòlding, la qual cosa deixa el 20% restant de la companyia en mans d'altres accionistes.

Els canvis que experimentarà en els propers mesos l'entitat buidaran Criteria de sentit -passarà de ser un hòlding a un banc-. Les participacions de La Caixa a Gas Natural, Abertis i Agbar formaran part d'una nova entitat no cotitzada. Per contra, els paquets d'accions de l'entitat a Repsol i Telefónica passaran a CaixaBank, l'antiga Criteria. Quin serà l'acord amb els accionistes?

Segons la informació facilitada per l'entitat, els inversors minoristes de Criteria passaran a controlar un 18,5% de la nova CaixaBank, La Caixa en tindrà el 81,1% i el 0,4% restant quedarà en mans d'empleats del grup. És la proposta de l'entitat presidida per Isidre Fainé, que haurà de ser validada per la resta d'accionistes en una assemblea que encara s'ha de convocar. Els dubtes poden venir per part d'aquests petits inversors, que van comprar títols d'un projecte que s'ha esmicolat. Queden per veure les opcions que oferirà La Caixa als accionistes del seu hòlding i l'equació de canvi de títols de Criteria per accions de CaixaBank. El hòlding va néixer com una fórmula que permetia el creixement i la diversificació de La Caixa. Va ser dissenyat com el vehicle d'inversió d'una entitat que no podia comprar a l'exterior.

A primera hora del matí d'ahir, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va suspendre les accions de Criteria quan passaven tres quarts d'hora de l'inici de la sessió borsària. En només quaranta minuts, el valor de les accions de Criteria es va disparar un 3,4% fins als 4,44 euros per acció, el valor més elevat des del maig del 2008.

stats