LA CAIGUDA D'UN DICTADOR
Crònica 09/09/2011

Les armes abandonades pel règim libi inquieten Occident

R. Nordland / C. J. Chivers
2 min
Un treballador de les forces rebels es prepara per a la recol·locació de l'armament trobat recentment en un magatzem al sud de Trípoli.

The New York Times / TrípoliAl rètol de la paret hi diu: "Taller d'impressió i magatzem de llibres escolars". Però el fet que les portes hagin estat violentament arrencades suggereix que alguna cosa més interessant hi deu haver a l'interior. Resulta que els únics llibres que hi ha a dins dels tres grans edificis d'aquest recinte emmurallat de la capital líbia són manuals bèl·lics que il·lustren com usar un llançacoets o un míssil, entre d'altres. Els edificis són en realitat magatzems disfressats plens de munició de tot tipus, abandonada i desprotegida des que Trípoli va caure en mans dels rebels, fa més de dues setmanes.

Però el més interessant, i inquietant, és el que ja no hi és: petits llançamíssils dels que podria usar qualsevol terrorista per abatre avions civils. Les autoritats nord-americanes fa dies que mostren la seva preocupació pel fet que puguin acabar al mercat negre.

La gran majoria d'aquests míssils van ser venuts al règim del coronel Muammar al-Gaddafi per països de l'Est. Feia temps que els aliats en tenien constància. Ara aquesta troballa no fa més que confirmar que no es tractava d'una petita quantitat, al contrari. I també planteja preguntes inquietants com ara quantes d'aquestes armes poden haver sigut robades pels rebels, els delinqüents o els contrabandistes.

Matthew Schroeder, expert en armament de la Federació de Científics Americans de Washington, diu que el descobriment d'un nou dipòsit d'armes a Líbia és preocupant, sobretot pel que fa a la troballa del que els especialistes en seguretat anomenen sistemes portàtils de defensa aèria (MANPADS, per les seves sigles en anglès).

Diverses ONG i governs occidentals han demanat reiteradament al Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia que prengui mesures per assegurar tots els arsenals que ha heretat. "Que els dipòsits de MANPADS i altres armes perilloses encara no estiguin degudament protegits és molt preocupant" diu Schroeder, que creu que s'han de prendre mesures de manera immediata.

A Washington, l'encarregat de més alt rang de la política antiterrorista de l'administració Obama, John O. Brennan, diu que la possible difusió de míssils portàtils i altres armes de l'arsenal libi genera "molta inquietud" als Estats Units, que ja han pressionat el govern rebel perquè hi posi remei.

stats