Crònica 08/11/2011

El deute asfixia Itàlia i la borsa demana el cap de Berlusconi

La prima de risc italiana ha arribat a un rècord històric. Ahir els mercats van reaccionar a la baixa i només van repuntar amb els rumors d'una possible dimissió del Cavaliere, que perd suports dia a dia.

L. Forés / A. Matamoros
3 min
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, durant un debat al Senat a Roma al juny.

Brussel·les / Barcelona.La crisi del deute empeny amb força Silvio Berlusconi, com ha fet amb altres líders europeus, al caire de l'abisme. Ahir la prima de risc italiana va arribar a un màxim històric de 490 punts i les borses es van enfonsar per la mala notícia.

Enmig del caos econòmic, dos periodistes propers al Cavaliere, l'editor del diari Foglio i confident del primer ministre, Giuliano Ferrara, i el subdirector del rotatiu Libero, Franco Bechis, van publicar ahir a internet que el Cavaliere estava a punt de dimitir. "Qüestió d'hores, o de minuts", va arribar a dir Ferrara a la pàgina web del seu diari. Malgrat que només eren rumors, perquè Berlusconi es va afanyar a desmentir la informació via Facebook, les borses van reaccionar als aires de canvi amb alegria i van passar ipso facto del vermell al verd. I és que els mercats i, per primera vegada, pesos pesants dins la seva formació, el Poble de la Llibertat (PDL), estan pressionant el primer ministre perquè dimiteixi.

Diputats desertors

El subdirector de Libero va explicar ahir via Twitter que la intenció del primer ministre és presentar-se avui amb una majoria al vot dels comptes de l'Estat del 2010 i després anunciar la seva dimissió i convocar un govern liderat per la seva mà dreta, Gianni Letta. Però el Cavaliere també va negar aquesta hipòtesi. "No dimitiré i vull poder mirar la cara dels traïdors", va dir ahir, desafiant, Berlusconi al diari Libero, en al·lusió als trànsfugues dins les seves files, que podrien fer perillar la votació cabdal que té lloc avui al Parlament italià. Els diputats han de ratificar els comptes de l'estat de l'any passat i es veurà si Berlusconi compta amb una majoria suficient -310 vots- per aconseguir aprovar-los. Justament la incapacitat del govern per confirmar aquests comptes fa tres setmanes va provocar que el Cavaliere se sotmetés a un vot de confiança al Parlament, el segon d'aquesta legislatura, per veure si encara comptava amb prou suports per continuar governant. Llavors el va guanyar i, ara, la votació serà un nou test. "No estem aferrats a la cadira i estic convençut que demà tindrem la majoria per fer front a les reformes que Europa ens demana i que serveixen per rellançar l'economia", va dir ahir Berlusconi, segons informava la premsa italiana. Una votació favorable ajudarà el primer ministre a tirar endavant i sotmetre a una qüestió de confiança les reformes que li exigeix Brussel·les.

Des de dijous passat quatre diputats de les files de Berlusconi han abandonat el PDL per passar a l'oposició. La premsa italiana alertava ahir que hi ha entre 20 i 40 diputats "descontents" que normalment donen suport a Berlusconi que, si avui li giren l'esquena, serien suficients per tombar la votació. Però el Cavaliere va prometre diumenge que convenceria els "rebels" per confirmar els comptes del 2010. "Els mateixos membres del PDL i els seus socis de la Lliga Nord han declarat que no tenen majoria", ha explicat a l'ARA Nicola Latorre, vicepresident del grup parlamentari del Senat de la principal força opositora, el Partit Democràtic. "Berlusconi ha tirat un globus sonda per veure les reaccions a la seva possible dimissió, vol crear confusió i guanyar temps per recuperar la majoria parlamentària", deia Latorre.

L'eurogrup colla fort

Itàlia és, després de Grècia, el país que més preocupa a l'Eurozona. Els ministres de Finances dels 17 països de la moneda única van exigir ahir al titular italià, Giulio Tremonti, que concreti urgentment les reformes que impulsarà i el calendari per aprovar-les. La crisi política italiana afegeix incertesa a la capacitat del país de tirar endavant el nou paquet de mesures, que inclou privatitzacions i una reforma laboral, però els socis de l'euro van deixar clar a Itàlia que ha de resoldre tan aviat com sigui possible la situació i s'ha de comprometre a aprovar les reformes per evitar el contagi a altres economies.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va reconèixer ahir que la crítica situació d'Itàlia afecta Espanya i que el problema és "la desconfiança dels mercats". També el comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, va demanar al govern de Berlusconi que s'espavili amb les reformes estructurals que estan pendents.

stats