Crònica 22/05/2011

Primer assalt a la Moncloa

Joan Rusiñol
4 min
Primer assalt a la Moncloa

La cúpula socialista va aprofitar la relativa calma d'una jornada de reflexió atípica, amb milers de persones indignades al carrer, per començar a parlar del procés de primàries que ha de servir per elegir el cap de cartell per a les eleccions generals del 2012. El PSOE s'ha resignat a una derrota aquesta nit i ja pensa en clau de futur immediat: cal no perdre el temps per defensar-se de la pressió ofegadora d'un PP enfortit que exigirà eleccions generals anticipades.

"La nostra gent està molt nerviosa", admeten sense embuts alguns dels màxims dirigents de Ferraz. I amb raó. Avui, el PSOE podria perdre alguns dels seus feus històrics, com Castella-la Manxa, i alcaldies amb un fort pes específic, com Sevilla i Barcelona, del PSC. El color vermell es pot limitar a Extremadura i a l'Aragó, i això si pacten amb altres partits d'esquerres. A les grans ciutats, el poder socialista es pot concentrar en capitals mitjanes com Sant Sebastià, Vitòria, la Corunya i Toledo. Cal veure si és capaç de conservar Palma i Saragossa, on la batalla serà molt disputada. A la capital aragonesa, la dreta podria ser avui la força més votada però l'alcalde i exministre socialista Juan Alberto Belloch podria mantenir el càrrec si forma govern amb IU i la Chunta Aragonesista. Com en aquest cas, l'objectiu del PSOE és ja només resistir i esperar que l'onada del tsunami conservador no faci gaires estralls. Per això, coneguts els resultats, no deixaran escapar cap oportunitat de governar si l'aritmètica progressista ho permet.

Pactar (menys amb Bildu)

Un exemple és Navarra. Fa quatre anys, els socialistes van cedir a la pressió de la dreta i van deixar que governés la Unió del Poble Navarrès, que era la força més votada. Ara, l'escissió entre la UPN i el PP ha fet créixer les expectatives dels nacionalistes de Nafarroa Bai. Si els comptes surten, el socialistes faran president al cap de llista abertzale. L'única línia roja és Bildu, amb qui el PSOE no pactarà en cap cas, tot i que els analistes coincideixen que farà uns resultats "espectaculars" que els poden situar a les portes de governar a la Junta de Guipúscoa.

Aquest cop es tracta d'aprofitar fins a l'últim vot per edificar un dic de contenció a l'ofensiva de Rajoy.

Si es confirmen les enquestes, el PP podria governar a més de la meitat de les comunitats autònomes. La dreta espanyola resisteix sense problemes a Madrid, la Rioja, Castella i Lleó, el País Valencià i Múrcia. Tot apunta que podrà governar amb una majoria còmoda a les Illes Balears, fins ara amb un president del PSOE.

A Astúries, si el nou partit de l'expresident espanyol Francisco Álvarez-Cascos té més vots que el PP, el partit de Rajoy podria facilitar que ell fos el nou president del Principat. Algunes fonts, però, no descarten un canvis de cromos entre els dos grans partits estatals per permetre que l'esquerra segueixi governant a Astúries i el PP assumeixi el càrrec a Cantàbria, fins ara presidida pel regionalista Miguel Ángel Revilla. En l'assalt a la Moncloa, Cascos pot ser una petita pedra a la sabata de Mariano Rajoy perquè, si avui treu bons resultats, no es pot descartar que vulgui fer el salt a la política espanyola i concórrer a les generals de l'any que ve, una nova opció de dretes que podria atraure l'ala més dura dels conservadors.

Per tot plegat, el líder del PP té pressa. Sap que ara està en les millors condicions per fer l'atac final per ser president del govern d'Espanya. Mariano Rajoy presumeix sovint de ser un home previsible a qui no li agraden els sobresalts i per això està especialment satisfet de la campanya electoral del seu partit, dissenyada per la discreta i eficaç vicesecretària d'Organització, Ana Mato. Els populars arriben avui a les urnes amb l'electorat mobilitzat com el primer dia gràcies al fet que aquests quinze dies han estat de perfil pla i ha pogut mantenir l'agenda centrada a culpar Zapatero de la gestió de la crisi. Les protestes del 15-M han estat un element inesperat, però el PP l'ha gestionat amb prudència per evitar tenir-lo en contra. I ho ha aconseguit.

Dinamitar les primàries

Rajoy ha pogut mantenir, sense cap arruga, el discurs que els comicis autonòmics i municipals d'avui són un primer vot de càstig al PSOE abans d'obligar-lo a fer les maletes. Si avui guanya a Sevilla i a Castella-la Manxa, on la victòria serà qüestió d'un grapat de vots, el cop de gràcia a la moral de la militància socialista serà definitiu per guanyar el primer round. El segon començarà demà, quan el PP provi de distorsionar l'elecció del nou líder del partit posant el dit a la llaga d'un contrincant abatut, atrinxerat al govern de l'Estat i amb escassa incidència autonòmica. A la seu de Ferraz tenen clar que el resultat d'avui pot acabar decantant la balança de qui guanyarà a les primàries postzapateristes .

Si avui es confirmen les enquestes, el PSOE haurà de moure fitxa, atrapat entre els pactes amb IU i la veu dels joves indignats i els nous dèficits que poden aparèixer allà on s'aixequin catifes. Al PSOE avisen:"hi haurà xoc de realitats", perquè la crisi va per llarg.

stats