LA RELLISCADA DE LA VICEPRESIDENTA
Crònica 15/03/2011

Les assignatures pendents Del 'Govern dels millors'

Roger Tugas
3 min
La vicepresidenta Joana Ortega assegurava que era llicenciada en psicologia, però en realitat encara li falten dues assignatures.

Vaig estudiar al Sagrat Cor de Sarrià i vaig llicenciar-me en psicologia a la Universitat de Barcelona". Així es presentava Joana Ortega en campanya, quan era "només" una ferma candidata a formar part del "Govern dels millors" i això assegurava després el seu currículum oficial com a vicepresidenta, però la realitat és que encara li falten dues assignatures per obtenir el títol. Mai s'ha exigit a ningú una formació mínima per ser nomenat president o conseller, però Ortega sembla que ha caigut en la temptació de voler estar a l'atura de l'executiu dels "més preparats" que prometia Artur Mas.

Tanmateix, l'engany no tindrà gaires conseqüències. El currículum oficial a la web s'ha modificat -encara no en la versió aranesa- i en un apunt al seu bloc va reconèixer ahir "l'error" -que va atribuir a una mala transcripció- i va explicar que ja havia traslladat aquestes explicacions a Mas. PSC i SI han anunciat que preguntaran per l'assumpte al Parlament, però els precedents no fan preveure un escàndol d'importants proporcions.

Un títol que es modifica Carme Chacón va ser doctora en dret una part de la campanya

Durant la campanya de les últimes eleccions estatals, la candidata del PSC i posterior ministra de Defensa, Carme Chacón, assegurava a la seva web que era doctora en Dret, tot i que li faltava la tesi corresponent. Dos mesos abans dels comicis, va corregir la informació i Chacón va passar a tenir "cursos de doctorat en dret" i a obtenir 25 diputats.

Tampoc va patir gaire la llavors ministra de Justícia francesa, Rachida Dati, quan un setmanari va revelar que havia inclòs un màster inexistent al currículum que havia lliurat en presentar-se a les proves d'accés al cos de la magistratura. Va seguir al govern fins que el 2009 va esdevenir eurodiputada.

L'ombra del dubte Patxi López, Elena Valenciano i Joan Saura, ambigus

De vegades les polèmiques són més soterrades i no transcendeixen tant. La biografia del lehendakari Patxi López, del PSE, assegura que va cursar "estudis d'enginyeria industrial", però alguns currículums apareguts en campanya electoral el feien directament "enginyer" i, quan el presenten com a tal, no ho esmena.

En una situació similar es troba Elena Valenciano, membre de la direcció del PSOE. Se l'ha presentat durant anys com a llicenciada en dret i en ciències polítiques, però no va acabar els estudis de cap de les dues carreres. Per aquest motiu, ha canviat el seu currículum i ara ja "té estudis" en aquestes matèries. Alguns mitjans també han assenyalat dubtes en la formació de l'exconseller d'ICV Joan Saura. Va passar de ser enginyer a "estudiar a l'Escola d'Enginyeria Tècnica, especialitat en química industrial", sense especificar si s'havia llicenciat o no.

Dimissions per l'engany Roldán i altres dirigents sí que han d'abandonar el Govern

En alguns estats d'Europa, inflar currículums surt més car. Fa uns dies, el ministre de Defensa alemany, Karl Theodor zu Guttenberg, va haver de dimitir quan va transcendir que havia plagiat la seva tesi. La cancellera Merkel -com Mas- havia promès "seriositat" i "confiança".

Igualment, l'estiu passat, Liv Løberg, del partit del govern noruec, va plegar com a cap administrativa de l'oficina estatal per a autoritzacions del personal sanitari quan es va saber que es va inventar tres carreres. Qui havia de garantir la formació dels aspirants a metges i infermers mentia amb els seus estudis. Quant a Luis Roldán, director general de la Guardia Civil entre 1986 i 1993 i candidat a ministre d'Interior, els casos de corrupció van restar valor als títols d'economista i enginyer que s'atribuïa falsament.

stats