CIMERA GERMANO-RUSSA
Crònica 19/07/2011

Una associació alemanya retira un premi atorgat a Putin

Davant de les crítiques rebudes, una associació alemanya ha retirat el guardó que acabava de concedir al primer ministre rus, Vladímir Putin. Tot i això, les relacions entre els dos països no se n'han ressentit.

Isaac Lluch
3 min
Una associació alemanya retira un premi atorgat a Putin

Berlín.Merkel ha tirat un vel sobre el premier rus, Vladímir Putin. I no per seduir-lo, sinó per tapar el deshonor que ha pot haver patit el primer ministre rus quan se li ha retirat a Alemanya el prestigiós premi Quadriga. L'associació que atorga anualment aquesta distinció, Werkstatt Deutschland (Taller Alemanya), va decidir encara no fa 10 dies condecorar Putin per la seva "transparència i compromís amb el bé comú". "La seva previsibilitat, acompanyada de fermesa, i la fiabilitat, unida a la seva capacitat comunicativa, defineixen la persona i el caràcter de Putin", va argumentar el jurat, que en altres edicions havia distingit personalitats com ara Mihaïl Gorbatxov, Václav Havel, Víktor Iúsxenko, Hamid Karzai, José Manuel Durão Barroso, Helmut Kohl, Gerhard Schröder o Shimon Peres.

Però l'enorme onada de protestes de polítics, premsa i personalitats -incloent-hi una carta firmada per 260 historiadors i intel·lectuals-, i l'amenaça de l'expresident txec Václav Havel de tornar el seu premi si aquest any l'hi lliuraven a Vladímir Putin, van forçar l'organització a declarar finalment desert el guardó d'enguany.

La sonada polèmica al voltant de la figura de Putin ha precedit amb pocs dies de diferència les jornades de consultes bilatarals germano-russes que tenen lloc entre ahir i avui a Hannover. Rússia hi té grans expectatives. Per això el Kremlin s'ha esforçat en els dies previs a relativitzar la patinada, i ha afirmat que la decisió del jurat no enfosqueix les relacions entre tots dos països. El govern rus "tractarà totes les decisions d'aquesta organització amb respecte", ha dit Moscou. Per bé que des d'Alemanya es recorda que la retirada del premi es deriva del poc respecte que Putin té als drets humans, des de Rússia han puntualitzat que el premi no era estatal sinó d'una societat cívica.

El Kremlin ha procurat encaixar el tema amb elegància i Merkel procura passar-hi de llarg, però l'ambaixador rus a Berlín, Vladímir Grinin, va tensar la reunió de la cancellera amb Medvédev criticant ahir que la retirada del premi Quadriga a Putin era "antipàtica i indecent". Amb tot, va precisar Grinin, "les relacions entre Rússia i Alemanya no s'han de contaminar per això".

En el marc del fòrum germano-rús Diàleg de Petersburg, que ha obert les seves sessions de contingut econòmic i social paral·lelament a la trobada entre Merkel i Medvédev, l'escàndol del rebuig a Putin ha estat tema de debat. El president del comitè de govern del Diàleg i últim cap de govern de la RDA, Lothar de Maizière, es va citar abans de l'inici del fòrum amb el representant del primer ministre rus, Víktor Subkov, per assegurar-li que no havia vist cap raó per no atorgar el premi a Putin. Subkov va reiterar que les protestes sobre el guardó no tindran cap influència en les relacions entre Moscou i Berlín.

Política exterior

Un dels temes principals de la tretzena consulta bilateral entre tots dos països -a la qual assisteixen a més de Merkel i Medvédev nou ministres alemanys i els seus homòlegs russos- és la política exterior. Alemanya, que ara presideix el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, dedica els màxims esforços a una resolució de l'explosiva situació de Síria. Berlín, que fa setmanes que busca al Consell de Seguretat una condemna de les accions brutals del règim sirià contra els seus opositors, considera que les consultes són una oportunitat per involucrar-hi més Rússia.

També es discutirà sobre la crisi política a Bielorússia després de la detenció massiva de dissidents del govern d'Aleksandr Lukaixenko i sobre els preparatius dels comicis parlamentaris i presidencials russos dels pròxims desembre i març, respectivament.

L'anàlisi de la crisi del deute a Europa i els Estats Units, i l'aprofundiment en cooperacions econòmiques -es podria segellar un acord entre l'energètica RWE i Gazprom- també es posarà sobre la taula de Merkel i Medvédev. Amb el permís de Putin.

stats