DECLARACIÓ DEL DUC DE PALMA
Crònica 27/02/2012

Una atracció turística a la baixa per a Mallorca

Enric B. Abelló
3 min
FOTO DE FAMÍLIA A PALMA
 La família reial en una estampa tradicional dels estius, just davant de les instal·lacions del club nàutic de la capital mallorquina.

PALMAPer a molts mallorquins, els reis d'Espanya són un atractiu turístic. Serveixen per omplir habitacions d'hotel de la mateixa manera que ho fan les platges d'arena o còdols, la serra de Tramuntana i les discoteques per a alemanys de l'Arenal de Palma. Alguns segurament lamenten no poder fer un hotel de luxe dins mateix de Marivent, el palau on els Borbons passen temporades a l'estiu. Precisament per tot això el govern de les Illes Balears paga enguany 1,7 milions d'euros per al manteniment del palau dels monarques. I és també per això que la imputació del gendre de Joan Carles de Borbó no és com la d'un empresari o un polític qualsevol.

Ja feia dies que la declaració d'aquest cap de setmana davant del jutge José Castro, la d'Iñaki Urdangarin, omplia les converses dels bars. Pocs critiquen el jutge i n'hi ha que justifiquen el marit de la infanta Cristina. Com a la resta del país, amb l'impuls de la crisi econòmica també creix el descrèdit cap a la casa reial. Als cafès s'hi barreja l'anar tirant amb els atacs a la monarquia, els que la defensen i els que pensen en els diners. Tampoc no falta el solitari nostàlgic que fa 37 anys que repeteix: "Amb Franco anàvem millor". Ahir mateix tota aquesta mescla es podia sentir als establiments dels voltants dels jutjats de Palma.

El Govern Balear, com una bona part de la seva societat -com a mínim fins ara-, ha apostat decididament per la família reial espanyola. Divendres mateix el seu portaveu, Rafel Bosch, deia que espera que el procés a Urdangarin no afecti les relacions dels monarques amb l'arxipèlag. I és que hi han invertit. Segons els pressupostos d'aquest any, l'executiu es fa càrrec dels 22 treballadors que s'encarreguen de la neteja i el manteniment del complex de Marivent, que inclou l'edifici de Son Vent, on han dormit aquests dies Urdangarin i la filla del rei. També paga dos peons, un jardiner, un porter i un coordinador del palau. En total, incloent-hi la Seguretat Social, aquests 27 treballadors costaran enguany 611.061 euros als ciutadans de les illes Balears.

El govern afirma que no tots els operaris fan feina al palau tot l'any, que una part només hi és quan hi va la família reial espanyola i que quan no hi són treballen per a la conselleria de Presidència. Però els Borbons són un atractiu turístic car, curt i ara en entredit. L'any passat no hi van passar ni un mes sencer, a Marivent.

Una trentena de curiosos als jutjats

Ahir la trentena de curiosos, més que no manifestants, que es van arribar als jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma no tenien les idees tan clares com abans-d'ahir. Alguns insultaven Urdangarin quan entrava o sortia, però d'altres l'animaven o el saludaven. Els uns i els altres també es van arribar a discutir en algun moment de més tensió, insultant-se entre ells.

Sigui com sigui ahir no hi havia cap concentració convocada. A l'asfalt hi quedaven restes de cartells i octavetes del dia anterior, però l'única bandera republicana que hi havia era la d'un home que la duia com una capa. Més que res, eren curiosos que cercaven alguna cos a fer en diumenge. L'últim dia de la setmana, a Palma, és difícil trobar res millor per fer que anar al cinema. I esperar el cotxe del gendre del rei d'Espanya en una cantonada es pot fer de franc.

Però tot i la falta de manifestants el gran dispositiu policial va continuar en marxa. Els carrers que envolten l'entrada del darrere dels jutjats es van mantenir tallats i els inhibidors no van deixar d'interferir els telèfons mòbils.

stats