MERCAT DE TREBALL
Crònica 20/07/2011

Un 25% dels aturats investigats cobraven el subsidi il·legalment

Un de cada quatre aturats entre els 235.000 inspeccionats l'últim any van ser enxampats cometent frau. Els experts diuen que la dada preocupa, però que no es pot extrapolar als quatre milions d'aturats.

Elena Freixa
2 min
El ministre Valeriano Gómez després de signar un acord per a l'ocupació innovadora amb la ministra Cristina Garmendia.

Barcelona.El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va respondre ahir a les crítiques del president de la CEOE, Joan Rosell, sobre la bossa d'aturats que s'inscriuen a les llistes "perquè sí". Citant els resultats d'una inspecció del ministeri de l'últim any, Gómez va dir que "només" un de cada quatre sospitosos van acabar perdent el dret al subsidi d'atur perquè estaven fent trampes, és a dir, cobrant en negre.

El mateix ministre va reconèixer que el frau és un dels problemes principals del sistema, però va defensar que l'administració és especialment diligent en la vigilància dels casos sospitosos, especialment en un entorn com l'actual, amb quatre milions de parats a tot l'Estat.

Malgrat no donar detalls de com es va fer la inspecció, els experts van descartar ahir que el 25% d'aturats pescats cobrant de manera fraudulenta es pugui extrapolar al conjunt de persones inscrites a les llistes dels serveis d'ocupació. "És inconcebible plantejar-se que la mostra dels investigats és representativa perquè seria com dir que hi ha un milió d'aturats cometent un frau", va explicar el professor de l'Iese José Ramón Pin. Veient l'estancament de l'economia, amb un creixement previst d'un 0,2% del PIB aquest any, Pin va defensar que la xifra d'atur ha de ser alta per força.

El problema del frau, però, existeix. Així ho va reconèixer el mateix ministre de Treball, tot i defensar la tasca de vigilància i control de l'administració. Gómez va rebatre al president de la CEOE que, malgrat tot, hi ha molts més aturats per necessitat que no pas per aprofitar-se dels subsidis. Durant una intervenció a la Universitat Complutense de Madrid va treure pit i va dir que l'important és que dels dos milions de persones que s'han quedat sense feina els últims anys, un 80% tenien dret a rebre la prestació.

Segons el professor Pin, les dades del ministeri demostren que encara hi ha camí per recórrer pel que fa a l'eficiència de l'administració a l'hora de gestionar l'atur. I no només en termes de vigilància, sinó també en formació i recol·locació dels aturats. "No podem esperar que l'antic Inem se'n surti sol amb la recol·locació", va advertir Pin, i va recomanar perdre la por a implicar el sector privat en aquesta tasca.

De fet, el reglament per regular les empreses privades de col·locació és una de les assignatures pendents de la reforma laboral. Segons Pin, la cooperació entre l'àmbit públic i el privat és obligatòria en aquest camp, ja que el sistema públic no pot assumir tot sol la reorientació i recol·locació de tots els aturats.

En paral·lel, també va reconèixer que cal transformar les oficines d'ocupació de l'administració. En el cas de Catalunya, la secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, ja ha indicat que aquesta reforma és una de les més urgents que abordarà.

Defensa dels funcionaris

El ministre de Treball també va sortir al pas de les dures paraules de Rosell cap a determinats funcionaris "prepotents i incompetents". Gómez va dir que, malgrat la idea que hi ha determinats treballadors que no rendeixen, ell prefereix quedar-se amb la tasca que fan col·lectius com els metges i els mestres.

En referència als sacrificis i a la contenció de la despesa que el president de la CEOE va demanar al sector públic, Gómez va recordar que els funcionaris també han patit una retallada de sou (d'un 5%) i tenen els salaris congelats.

stats