DEIXAR LES CLASSES
Crònica 21/01/2011

A les aules fins als 70 anys?

Donar classes fins als 70 anys ja era una opció a l'abast dels mestres funcionaris. Ara una sentència del TSJC ha creat jurisprudència i obliga Ensenyament a oferir la mateixa possibilitat als interins.

Maria Ortega
2 min
La professora Asunción Gabriel, de 69 anys, entre alumnes en una aula de l'institut Jaume Balmes de Barcelona, on dóna classes d'alemany.

BarcelonaRafael Trius, un professor de secundària d'Esparreguera, s'ha sortit amb la seva. Tot i que la seva insistència no li permetrà guanys personals, sí que ha servit per crear jurisprudència i igualar els drets dels professors funcionaris i dels interins en matèria de jubilació. Sempre que ho vulguin podran endarrerir-la fins als 70 anys. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acabat donant la raó a Trius, després d'anys de burocràcia per evitar l'obligació d'haver de deixar les classes als 65 anys. L'any 2006, el jutjat contenciós administratiu número quatre de Barcelona, de fet, ja va donar la raó al professor, però, en aquell moment, el departament d'Educació i Universitats va recórrer la sentència. Ara el TSJC reitera aquella decisió.

És tard per a Trius, que després de 21 anys encadenant nomenaments com a interí, amb aquest canvi hauria pogut treballar fins al 16 d'agost de l'any passat, però amplia les possibilitats del conjunt de docents interins. Un cop superats els 60, doncs, mestres i professors podran valorar si volen jubilar-se de manera immediata o se senten amb forces de continuar fins a deu anys més de cara a l'alumnat.

El departament d'Ensenyament haurà d'eliminar la clàusula de la bossa de treball per a personal en règim d'interinatge que fixa en 65 anys l'edat màxima per accedir-hi i els 8.000 docents en aquesta situació que hi ha actualment a Catalunya podran continuar optant a llocs de treball fins als 70. La sentència afegeix més llenya al foc al debat sobre l'edat de jubilació en plena polèmica sobre la reforma laboral que ha d'allargar la vida laboral fins als 67 anys. Fins a quina edat han de treballar els docents?

Per al sindicat majoritari de l'ensenyament, l'USTEC, aquesta modificació "no és més que un avenç en l'equiparació de dret, sempre que es mantingui la jubilació voluntària a partir dels 60", com explica la seva portaveu, Rosa Cañadell.

No són majoria però existeixen. Hi ha professors que no volen abandonar les aules mentre la salut els respecti. L'Asunción Gabriel, que dóna classes d'alemany a l'institut Jaume Balmes de Barcelona i té 69 anys, no vol ni pensar en el dia que compleixi els 70. "No estic cansada, a mi es pot dir que m'agradaria morir amb el guix a la mà", explica. Apunta que més que posar una limitació d'edat, potser seria més just fer alguna mena de prova que, un cop no se superés, impedís continuar treballant: "Mentre em mantingui amb forma i el nivell de les meves classes no decaigui, no vull ni sentir a parlar de jubilar-me". Ara, però, la seva vida laboral ja té data de caducitat, perquè els 70 sí que ja no són prorrogables.

La Lola, que té 58 anys i en fa 36 que es dedica a impartir classes de llengua i literatura castellana en un institut, en canvi, encarna l'altre extrem: no vol allargar ni un dia la vida laboral. Considera que el tracte amb els alumnes requereix molt d'esforç: "Desgasta i s'ha d'estar en plena forma, i cal evitar una diferència generacional excessiva".

stats